Sastanak direktora carinskih službi zemalja članica europske unije i zemalja kandidata za punopravno članstvo o borbi protiv krivotvorenja

U periodu od 25. – 26. studenog 2008. godine, u Parizu, Republika Francuska u okviru francuskog predsjedanja Europskom unijom održan je sastanak direktora carinskih službi zemalja članica Europske unije i zemalja kandidata za punopravno članstvo, kao i stručnjaka u području suzbijanja povreda intelektualnog vlasništva s temom suzbijanja krivotvorenja.

 

Carinsku upravu Republike Hrvatske predstavljali su Vesna Kadić, zamjenica ravnatelja Carinske uprave i Mario Demirović, načelnik Odjela za carinski sustav.

 

Dvodnevni sastanak organiziran je s ciljem definiranja strateških opredjeljenja i smjernica Europske unije u borbi protiv krivotvorenja, koje će predstavljati uporišne točke za izradu novog Akcijskog plana EU za suzbijanje krivotvorenja za period od 2009. – 2012. godine.

 

Na sastanku se kroz rad na plenarnoj sjednici i radnim grupama raspravljalo o iznimnoj važnosti uloge carinske službe u suzbijanju krivotvorenja kao rastuće pojave s izrazito negativnim učincima na konkurentsku sposobnost europskog gospodarstva, ali, prije svega, kao pojave koja predstavlja iznimnu prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi. 

 

Tijek rasprave na sastanku reflektirao je četiri temeljna izazova s kojima se danas suočavaju carinske službe u borbi protiv krivotvorenja – sve izraženije krivotvorenje proizvoda koji predstavljaju opasnost za zdravlje i sigurnost ljudi, rastuća uloga organiziranog kriminala u djelatnosti proizvodnje i prekograničnog prometa krivotvorenim proizvodima, globalizacija samog fenomena krivotvorenja te rašireno korištenje interneta u trgovini krivotvorinama.

 

Sastanak je okončan usvajanjem zaključaka kojima su pobliže definirani osnovni pravci aktivnosti carinskih službi u suočavanju s navedenim izazovima i, općenito, za unaprjeđenje učinkovitosti u suzbijanju krivotvorenja.



Pisane vijesti