Sastanak čelnika carinskih službi eu i zemalja kandidata – budimpešta, 14. i 15. travanj 2011.

Slika /arhiva/Slike/Novosti/hcf5hd_9731.jpg
Dana 14. i 15. travnja o.g. u Budimpešti je održan sastanak čelnika carinskih službi EU i zemalja kandidatkinja na temu „Carinska suradnja na istočnoj granici EU“, na kojoj su također prisustvovali i predstavnici Armenije, Azarbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Kazahstana, Moldove, Rusije, Ukrajine i Srbije.
Delegaciju Republike Hrvatske, Ministarstva financija, Carinske uprave predvodila je gđa. Vesna Kadić Komadina, zamjenica ravnatelja.
Teme ovog sastanka na visokom nivou su, uz carinsku suradnju EU s trećim zemljama, pokrivale i područje suzbijanja krijumčarenja i borbe protiv prijevara, upravljanje analizom rizika,  te osiguravanje sigurnih trgovinskih lanaca i carinska modernizacija.
Vezano uz buduće proširenje zemalja članica Konvencije o zajedničkom provoznom postupku, Republika Hrvatska je pred nazočnima prezentirala pripreme RH za ulazak u navedenu Konvenciju, te ukazala na izuzetno kompleksan postupak u svezi sa potrebnim zakonodavnim, administrativnim i IT promjenama. Predmetna prezentacija prepoznata je i istaknuta kao odlična smjernica za sve buduće zemlje kandidate za ulazak u Konvenciju o zajedničkom provoznom postupku budući da RH od 1. kolovoza o.g. planira nacionalnu primjenu NCTS-a, a početkom 2012. godine očekuje se i službeno članstvo RH u Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku.



Pisane vijesti