Reagiranje na članak objavljen u jutarnjem listu, broj 4237, od 18. travnja 2010. godine pod nazivom „suvremena carina – kompjutorski miševi podivljali”

Povodom članka objavljenog u Jutarnjem listu, broj 4237, dana 18. travnja 2010. godine (11 strana) u kolumni „Neautorizirano“, novinarke Vanje Nezirović, pod naslovom „Suvremena carina - Kompjutorski miševi podivljali“ izneseni su neistiniti, neutemeljeni, te izrazito paušalni navodi koje u cjelosti odbacujemo, te u svrhu objektivnog izvješćivanja javnosti tražimo objavu ovog ispravka sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima (NNRH broj 59/04).

Naime, prije svega treba naglasiti da je Ministarstvo financija Carinska uprava u okviru kredita Svjetske banke, 30. srpnja 2003. godine, potpisala ugovor s dobavljačem koji je odabran na međunarodnom javnom nadmetanju, provođenom po principima i uvjetima Svjetske banke, o dizajnu, izradi rješenja, testiranju, dobavljanju i isporuci, instaliranju, kompletnom dovršenju i stavljanju u rad kompjuterske i printerske opreme, te odgovarajućeg softvera za tu opremu, instalaciju nabavljene opreme i softvera, integraciju u IT sustav, trening IT osoblja, te održavanje i tehničku podršku.

Sama okolnost da je navedeni Ugovor sklopljen 2003. godine, u kojoj godini je i preuzeta sva oprema koja je bila predmetom nabave govori sama po sebi, uzimajući u obzir činjenicu da je ravnatelj Carinske uprave, gosp. Mladen Barišić imenovan na položaj ravnatelja Carinske uprave od strane Vlade Republike Hrvatske, dana 05. siječnja 2004. godine, te su stoga svaki daljnji komentari na ostale navode u predmetnom članku suvišni.

No, radi potpunog i točnog informiranja javnosti, a vezano za potpisivanje navedenog Ugovora, od strane tadašnjeg menadžmenta Carinske uprave, potrebno je reči da je predmetnim Ugovorom ponuđeno više opcija vezano za izvedbu priključivanja standardnih ulaznih jedinica, tipkovnice i miša, te je prilikom odabira rješenja, odabrano  bežično spajanje tipkovnice i miša, zbog bolje i fleksibilnije iskoristivosti radnog prostora. Kako su tijekom instalacije, uočena ograničenja pri uporabi bežične tipkovnice i miša i to samo u prostorima gdje je bio instaliran veći broj PC na malom i ograničenom radnom prostoru u dogovoru s dobavljačem izvršena je zamjena na svim lokacijama na kojima su bile instalirane bežične tipkovnice i miševi, te su instalirane tipkovnice i miševi koji se povezuju kablom na standardno USB sučelje, te je daljnja instalacija PC nastavljena s tipkovnicom i mišem koji se povezuju kablom na standardno USB sučelje.

Zamjena bežičnih tipkovnica i miševa za tipkovnice i miševe koji se povezuju kabelom na standardno USB sučelje, obavljena je u okviru provedbe navedenog Ugovora i nije izazvala dodatne troškove.  Napominjemo, da se nabavljena oprema po gore spomenutom Ugovoru i danas, nakon sedam godina od nabavke, koristi pri obavljanju svakodnevnog poslovanja Carinske uprave.

                                                                                    
                                                       SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE - GLASNOGOVORNIK
                                                                                       
                                                                                    Predrag Juratovac



Pisane vijesti