Pula – provedena akcija suzbijanja nelegalne prodaje trošarinske robe osijek i slavonski brod – spriječen nezakonit unos odjeće i dijelova za mobitele

Dana 25. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na tržnici u Rovinju, a u cilju otkrivanja nezakonitih postupanja u unutarnjem prometu visokotarifnih, trošarinskih i ostalih roba provedena je akcija kontrole prodaje trošarinskih proizvoda od strane Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor Carinarnice Pula. Kontrolom prodaje trošarinskih proizvoda sukladno članku 37. stavka 2. Zakona o trošarinama (NNRH 83/09), izvršen je nadzor nad više prodajnih mjesta, prilikom čega je u četiri slučaja utvrđena prodaja alkoholnog pića bez propisanih markica i deklaracija na otvorenom prostoru. Zbog povrede članka 37. stavak 2. i članka 50. Zakona o trošarinama izvršena je zaštitna mjera privremenog oduzimanja alkoholnih pića s volumnim udjelom stvarnog alkohola većim od 1,2 % volumena, odnosno etilnog alkohola, sukladno članku 44. Zakona o trošarinama. U svezi naprijed navedenih nepravilnosti, protiv istih podnijet će se Prijave (obavijesti) o počinjenim prekršajima.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinsku ispostavu Erdut, pristigao je autobus srpskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Na upit carinskog službenika, vozačima i putnicima, imaju li što za prijaviti isti su odgovorili da nemaju ništa. Detaljnim pregledom autobusa i prtljage putnika, carinski službenici pronašli su u putnoj torbi, kod državljanina Republike Srbije, veću količinu trgovačke robe i to: 26 komada suknji, 23 komada ženskih košulja, 34 para ljetnih ženskih papuča i 77 kutija raznih kozmetičkih krema za tijelo. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je izrečena novčana kazna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Također, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na Carinsku ispostavu Slavonski Šamac, pristiglo je vozilo hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Detaljnim pregledom vozila, carinski službenici pronašli su 48 komada torbica za mobitel, 3 komada torbica za mobitel s novčanikom, 7 komada torbica za mobitel od umjetne kože, 14 komada silikonskih oplata za mobitele, 2 komada maske za mobitel, 72 komada raznih baterija za mobitel, 21 komad olovki za mobitel, 4 komada slušalica za mobitel te 5 komada displeja za mobitel, koje isti nije prijavio. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak, a roba je privremeno oduzeta do okončanja postupka.

Pisane vijesti