Priopćenje za javnost vezano uz službeno postupanje carinske uprave koje se odnosi na provedbu postupka javne prodaje plovila el bosco v

Slika /arhiva/Slike/Novosti/kvgvzb_11001.jpg

Dana 12. kolovoza 2011. godine Carinska uprava je svim medijima uputila  sljedeće priopćenje za javnost vezano za medijske istupe koji se odnose na službeno postupanje Carinske uprave u vezi s provedbom postupka naplate javnih davanja i javne prodaje plovila El Bosco V:

Službene radnje koje je carinska služba poduzela u konkretnom predmetu su redovita i uobičajena postupanja carinske službe koja se nadovezuju na provjeru zakonitosti korištenja instituta privremenog uvoza stranih prijevoznih sredstava, pa tako i plovila.

U provedbi mjera carinskog nadzora, carinska služba u vezi s korištenjem stranih jahti na našem carinskom području utvrđuje povrede korištenja instituta privremenog uvoza, koji su, u cijelosti usklađeni sa EU carinskim propisima te se isti, ujedno, temelje na međunarodnoj Konvenciji o privremenom uvozu koja je u širokoj primjeni diljem svijeta.

U svezi s navedenim u konkretnom slučaju predmetno plovilo je oduzeto posebnim rješenjem od strane nadležne carinarnice budući dužnik nije platio carinski dug obračunat rješenjem donesenim u upravnom postupku, uslijed nezakonitog korištenja stranog plovila. Na rješenje o oduzimanju predmetnog plovila, uložena je žalba koja je od strane Samostalne službe za drugostupanjski postupak Ministarstva financija odbijena kao neosnovana.

Dakle, temeljem izvršnog rješenja kojim je oduzeto predmetno plovilo isto je izloženo javnoj prodaji sukladno odredbama Carinskog zakona, a kako je to i uobičajeno u redovitom postupanju carinske službe. 

Iz svega navedenoga razvidno je da se u konkretnom slučaju radilo na zakonu osnovanom postupanju carinske službe te će iz tih razloga Carinska uprava putem Državnog odvjetništva Republike Hrvatske inicirati podnošenje žalbe na rješenje Općinskog suda u Dubrovniku kojim je određena privremena mjera kojom se zabranjuje održavanje javnog nadmetanja do okončanja postupka po podnijetoj tužbi, te će u suradnji s Državnim odvjetništvom aktivno sudjelovati u daljnjem postupku po podnesenoj tužbi kod Općinskog suda u Dubrovniku.

Također, bitno je istaknuti da se u konkretnom slučaju radi o pravnom postupanju u okviru provedbe upravnog postupka koji je područje nadležnosti javno pravnih tijela odnosno sudske nadležnosti Upravnog suda Republike Hrvatske.

S obzirom na okolnost da se u konkretnom slučaju radi o sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Dubrovniku u povodu kojega još nije donijeta meritorna sudska odluka u predmetu iz isključive upravne nadležnosti, Carinska uprava ne može komentirati tijek sudskog postupka. 

Međutim, napominjemo na neprimjereni medijski tretman konkretnog slučaja koji ima za posljedicu izravan pritisak na državne institucije Republike Hrvatske, koje u propisanoj proceduri odlučuju u konkretnoj pravnoj stvari.



Pisane vijesti