Priopćenje za javnost kontrola gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja zajednice – primjena novih propisa

Danom pristupanja Europskoj uniji Republika Hrvatska biti će u obvezi izravno primjenjivati Uredbu Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja Zajednice (Regulation /EC/ No 1889/2005 of the European Parliament and of the Council of 26 October 2005 on controls of cash entering or leaving the Community).

Sukladno Uredbi 1889/2005 svi će putnici prilikom ulaska u Europsku uniju, odnosno izlaska iz Europske unije preko područja Republike Hrvatske biti u obvezi carinskoj službi prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu od 10.000,00 EUR-a ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja.

Od 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska je u obvezi primjenjivati i Obrazac nove zajedničke deklaracije za prijavu gotovine (New Single European Union Cash Declaration) – Cash Declaration Form (CDF), donesen temeljem Uredbe 1889/2005.

CDF je dostupan na internetskim stranicama Europske komisije na 24 službena jezika EU, uključujući i uputu za ispunjavanje. Ujedno na internetskim stranicama Europske komisije CDF je dostupan i na kineskom, arapskom, ruskom, japanskom, turskom, vijetnamskom, hindi i urdu jeziku.

Izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju (NN 76/2013), od 1. srpnja će u Republici Hrvatskoj biti obvezna prijava gotovine u pisanom obliku, a prijavu će biti moguće obaviti na obrascu za prijavu gotovine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Obje verzije obrasca dostupne su na web stranici Carinske uprave Republike Hrvatske - http://www.carina.hr/Carina/InformacijeFizicke.aspx - Kontrola gotovine ulaskom RH u EU, gdje se obrazac može elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti na samom graničnom uredu.

Na području Republike Hrvatske neće se provoditi kontrola gotovine na granicama s ostalim zemljama članicama.



Pisane vijesti