Priopćenje - počela primjena novih carinskih pravila - uskoro stabilno funkcioniranje sustava

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1507_201307021549182179.jpg

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju carinska služba zajedno sa svim subjektima u lancu carinskog poslovanja (gospodarstvenici, prijevoznici, otpremnici te inspekcijske službe) počela je sa primjenom potpuno novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primjenjuju jedinstveno u Europskoj uniji pa je za očekivati da se robni, ponegdje i putnički promet odvija uz povremene zastoje.

 
Sve je to obvezni dio prilagodbe svih sudionika u novom carinskom poslovanju u RH koji čine jedinstven lanac kretanja roba od pošiljatelja do primatelja. Kako bi pojedini postupak bio uspješno okončan potrebno je da svi sudionici u navedenom lancu funkcioniraju ispravno, a ukoliko bilo koji od njih ima poteškoća (odnosno nije poduzeo potrebne mjere za pripremu) isto ima posljedice na cjelokupni postupak.

Cijeneći da je informiranost i educiranost svih subjekata pa i građana od presudne važnosti za uspješno provođenje carinskih postupaka u novom carinskom sustavu, procedurama i novim aplikacijama koje se koriste od dana pristupanja u Europsku uniju, Carinska uprava je od sredine protekle godine, a intenzivno u ovoj godini provela niz aktivnosti u tom smjeru.

Primjerice, tako je organizirano preko 150 seminara, predavanja, tribina, javnih istupa samostalno od strane Carinske uprave ili u suradnji sa HGK, različitim udruženjima (izvoznika, prijevoznika, poslodavaca itd), te tvrtkama koje se bave educiranjem privrednika. Na istima je, kao i u javnim priopćenjima, gostovanjima u raznim televizijskim i radijskim tematskim emisijama te putem letaka, priopćenja, odgovora na pitanja kao i putem informiranja na web stranicama Carinske uprave, višekratno prezentirano carinsko postupanje nakon pristupanja RH carinskoj uniji.

Bez obzira na navedenu široku kampanju prezentiranja postupanja ipak do pojedinih subjekta u lancu opskrbe nisu doprle potpune informacije ili su primljene informacije krivo protumačene.

Nastavno, za razumjeti je da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama pa tako i Carinskoj upravi.

Važno je naglasiti da Carinska uprava eventualno uočene poteškoće iz svoga djelokruga i nadležnosti promptno i u realnom vremenu rješava i otklanja te ovim putem moli i ostale subjekte da učine isto kako bi se eventualne nejasnoće i zastoji otklanjali što brže.

Isto tako, Carinska uprava u granicama mogućeg odgovara na sve postavljene upite vezano za poteškoće u vlastitom radu, a za eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici u lancu opskrbe nismo nadležni komentirati.

Posebno naglašavamo da se su svi potrebni propisi objavljeni na službenoj stranici www.carina.hr.

Također, u okviru priprema za ulazak RH u EU, Carinska uprava je od 01.02.2013. omogućila gospodarstvenicima da zatraže i dobiju EORI broj neophodan za sudjelovanje u carinskim postupcima nakon pristupanja RH u EU.
Dakle, ocjenjujemo da je Carinska uprava poduzela sve da svi sudionici u postupku budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU.

Međutim, svi sudionici u carinskom postupanju, zasigurno su svjesni činjenice da je za put od uvođenja novog sustava do rutinskog postupanja u istom potrebno određeno vrijeme.

Carinska uprava uz zajednički trud svih subjekata u postupanju vrlo skoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava bez značajnijih zastoja i problema.



Pisane vijesti