Povodom sadržaja objavljenih u medijima i brojnih upita koji se odnose na preustroj Carinske uprave, nastavno se daje sljedeće priopćenje za javnost:

Slika /arhiva/Slike/Novosti/y2fjlj_12051.jpg

Ministarstvo financija, Carinska uprava priprema novu organizacijsku strukturu carinske službe posebno pri tome uvažavajući specifične okolnosti koje za carinsku službu proizlaze iz okolnosti pristupanja Republike Hrvatske u EU uvažavajući sve relevantne pokazatelje koji utječu na ustroj organizacijskih jedinica, kao i njihovu vrstu.

Nastavno na navedeno, provest će se reorganizacija ustroja Carinske uprave na načelima efikasnosti, fleksibilnosti, ekonomičnosti te maksimalne dostupnosti gospodarskim subjektima uz uvažavanje potrebe osiguranja nesmetanog i učinkovitog funkcioniranja carinske službe s prvim danom članstva u EU u kojim okolnostima će Carinska uprava izravno primjenjivati europske carinske propise sukladno standardima postupanja carinskih službi zemalja članica EU. Također, navedeno za sobom nužno povlači i potrebu dodatnog stručnog i administrativnog angažmana Carinska uprave u vezi s primjenom europskih propisa u neposrednoj interakciji s tijelima Europske komisije.

Kako je u tijeku provedba stručne i sustavne analize postojećeg ustroja i potreba u vezi s obvezama koje proizlaze iz članstva u EU, te obzirom da konačnu odluku o ustrojstvu carinske službe donosi Vlada Republike Hrvatske, o pojedinostima i rezultatima aktivnosti koje su u tijeku u ovome trenutku nije moguće dati precizna očitovanja.

Napominjemo da prijedlog preustroja carinske službe priprema stručno povjerenstvo čiji je rad u tijeku te u čijem sastavu sudjeluju i predstavnici sindikata.

Stručno povjerenstvo ima zadaću pripremiti preustroj u dvije faze, i to za razbolje od 1. srpnja 2012. godine (faza I) te za razdoblje od dana pristupanja Republike Hrvatske u EU, odnosno od 1. srpnja 2013. godine (faza II), a sve s ciljem pripreme organizacijskog modela potpuno prilagođenog potrebama djelovanja carinskog sustava u okviru jedinstvenog europskog carinskog područja.

Također, napominjemo da, osim prethodno navedenih načela, stručno povjerenstvo svoj rad temelji i na načelima socijalne osjetljivosti i pravednosti.

S time u vezi, posebno ističemo, da provedba prve faze preustroja, od dana 1. srpnja 2012. godine, neće imati za posljedicu otpuštanje carinskih službenika niti će preustroj općenito imati negativne reperkusije na dostupnost gospodarstvu usluga carinske službe.

Također, u narednom periodu će se, imajući u vidu smanjenje opsega carinskog poslovanja te okolnost da pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama sa zemljama članicama EU (Republikom Slovenijom, Mađarskom i Italijom), utvrditi konačan broj carinskih službenika za novi raspored, odnosno zbrinjavanje.

Tijekom izrade nacrta prijedloga ustroja za razdoblje od 1. srpnja 2013. godine (faza II), stručno povjerenstvo će zajedno sa sindikatima predložiti aktivnosti radi pravovremenog premještaja dijela službenika za koje je utvrđena potreba preispitivanja budućeg mjesta rada i to u ona mjesta gdje je razvidan nedostatak carinskih službenika. Također, u osmišljavanju mogućeg zbrinjavanja dijela službenika koji neće iskazati spremnost za promjenom mjesta rada, predložiti će se modaliteti pravovremenog zbrinjavanja službenika u drugim tijelima državne uprave, odnosno i drugi oblici zbrinjavanja.



Pisane vijesti