Potpisan ugovor o donaciji opreme između ministarstva vanjskih poslova sad i ministarstva financija rh, carinske uprave

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/n1hpjr_6621.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Carinskoj upravi, dana 29. travnja 2010. godine, g. Richard Holtzapple, savjetnik Veleposlanstva SAD u RH za politička i gospodarska pitanja i g. Christopher J. Millam, savjetnik za EXBS program Veleposlanstva SAD, predstavili su zadnji dio donacije kojom je zaokružena cjelokupna donacija za 2009. godinu provedena u sklopu EXBS programa (program Vlade SAD-a za pomoć carinskim i drugim službama u provođenju izvozne kontrole i s tim u vezi sigurnosti granica) u ukupnome iznosu od 860.267,02 američkih dolara.

Ovom prigodom ujedno je i potpisan Ugovor o donaciji zadnjeg paketa opreme između Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i Ministarstva financija Republike Hrvatske, Carinske uprave. Ugovor su potpisali, u ime Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, g. Gerald L. Guilbert, direktor EXBS programa, dok je od strane Ministarstva financija Republike Hrvatske, Carinske uprave, ugovor potpisala gđa. Ivana Soić, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave. U sklopu ove zadnje donacije, donirana je oprema za detekciju metala kojom će se ojačati operativna sposobnost Carinske uprave u prevenciji i otkrivanju nezakonitog prijevoza konvencionalnog oružja kao i oružja za masovno uništavanje. Vrijednost ove zadnje donacije iznosi  225.813,04 američkih dolara.

Ministarstvo financija, Carinska uprava je, od početka suradnje 2004. godine do danas,  kroz EXBS program sudjelovala u preko 20 seminara, edukacija i radionica održanih u Republici Hrvatskoj i SAD-u, putem kojih su se carinski službenici upoznali s prijetnjama oružja za masovno uništavanje i s tim povezane sigurnosti granica. Kroz ovu i ostale donacije Carinska uprava zaprimila je u sklopu spomenutog programa, opremu i tehničkih pomagala u ukupnoj vrijednosti preko 1.000.000,00 USD.

Cjelokupni EXBS program usmjeren je na pružanje potpore Republici Hrvatskoj u jačanju kontrole izvoza kao i kapaciteta za provođenje zakonskih propisa te ujedno služi kao potvrda strateškog partnerstva Republike Hrvatske i SAD-a.
                                               
SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE - GLASNOGOVORNIK
 
Predrag Juratovac                   



Pisane vijesti