Postupak s plovilima namijenjenim razonodi privremeno uvezenim u Republiku Hrvatsku od strane državljana EU zemalja prije 1. srpnja 2013

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1540_201308071322325192.jpg

Sva plovila u vlasništvu EU državljana koja su s danom pristupanja Republike Hrvatske (RH) Europskoj uniji (EU) zatečena u postupku privremenog uvoza mogu ostati u tom postupku do isteka odobrenog roka privremenog uvoza. Istekom tog roka plovila se mora pustiti u slobodni promet podnošenjem carinske deklaracije ili ponovno izvesti iz EU (u treće zemlje) ili uputiti u postupku provoza T1 u drugu državi članicu.

Prilikom puštanja plovila u slobodni promet nadležni carinski ured obračunati će i naplatiti uvoznu carinu i pripadajući porez na dodanu vrijednost (PDV).

Međutim, ako deklarant dokaže da plovilo ima carinski status robe Unije (Zajednice) isti će biti oslobođen plaćanja uvozne carine. Carinski status robe Unije dokazuje se podnošenjem T2L isprave (koja može biti izdana i naknadno sukladno članku 314.c Uredbe za provedbu Carinskog zakonika Zajednice –UPCZZ) ili isprave kojom se dokazuje preferencijalno podrijetlo EU robe (izdane najkasnije 30. lipnja 2013.).

S tim u vezi naglašavamo da zastava koju plovilo vije, upis u registar brodova u drugoj državu članici ili vlasništvo od strane osobe iz EU nisu dostatan dokaz da plovilo ima carinski status robe Unije. To znači da se carinski status robe Unije može dokazati isključivo podnošenjem T2L isprave ovjerene od strane carinske službe druge države članice EU.

Kako bi se izbjeglo neplaćanje PDV unutar EU ali i dvostruko oporezivanje PDV-om, carinski ured će temeljem isprava podnesenih uz deklaraciju za puštanje u slobodan promet utvrditi „porezni" status plovila tj. utvrditi je li PDV na predmetno plovilo već naplaćen u nekoj od država članica EU.

Kao dokaz plaćenog PDV carinski ured može prihvatiti vjerodostojan račun iz kojega je vidljivo da je prilikom kupovine/stjecanja plovila PDV bio obračunat i naplaćen u drugoj državi članici ili vjerodostojnu potvrdu poreznog tijela zemlje članice kojom to tijelo potvrđuje da je na predmetno plovilo obračunat i naplaćen PDV u toj državi.

Nadalje, odredbama članka 137. Zakona o PDV propisano je kada se uvoz prijevoznih sredstava ne smatra oporezivim događajem pa se navodi da se uvoz dobara ne smatra oporezivim događajem u sljedećim slučajevima:

  • ako je datum prvog korištenja prijevoznog sredstva bio prije više od osam godina prije dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji,
  • ako je iznos PDV-a koji treba platiti pri uvozu manji od 160,00 kuna.

Dakle, prilikom puštanja u slobodan promet predmetnih plovila PDV se neće naplatiti:

  • ako deklarant pruži dokaze da je PDV već obračunat i naplaćen u nekoj od država članica EU; ili
  • ako je datum prvog korištenja prijevoznog sredstva bio prije više od 8 godina prije dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ili
  • ako je iznos PDV-a koji treba platiti pri uvozu manji od 160,00 kuna.

Kako bi se lakše razumjela opisana problematika i mogućnosti njenog rješavanja skreće se pozornost na primjere navedene u dokumentu TAXUD/A2/SPE/2013/058-EN kao slučajevi 18., 19. i 20.

Dopisom KLASA:410-19/13-02/34, URBROJ:513-02-1210/1-13-2 od 31. srpnja 2013. Carinska uprava dala je Područnim carinskim uredima dala pojašnjenje o provedbi mjera carinskog nadzora i carinskih postupaka za plovila namijenjena razonodi koja su na dan 01. 07.2013 zatečena u postupku privremenog uvoza u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti