Popis svih ugovora o slobodnoj trgovini (protokola o podrijetlu) i autonomnih aranžmana koje eu primjenjuje u trgovini sa državama ugovornicama – verzija 1.1.

Uputom br. 3/13 Primjena preferencijalne stope carine u EU navedeno je da je Ugovorima o slobodnoj trgovini i autonomnim aranžmanima predviđena primjena preferencijalne stope carine za robu koja je stekla preferencijalno podrijetlo u određenoj zemlji ili grupi zemalja i prati je pravovaljani dokaz o podrijetlu robe, a za robu će se u okviru carinske unije primijeniti preferencijalna stopa carine na uvoz za robu koja je stekla status „robe u slobodnom prometu“ u zemlji izvoza, a ne na robu koja je stekla status robe s podrijetlom u zemlji izvoza.

Ujedno u prilogu 1. predmetne upute nalazi se popis svih ugovora zajedno s pozivom na službeni list EU, vrstu dokaza o podrijetlu kao i rokove i iznose za male pakete i prtljagu putnika.

Kako je od 01.07.2013. kada je uputa stupila na snagu do danas došlo do promjena (Ukrajina, Koreja, OCT zemlje, GSP, Srednja Amerika, Srbija), o čemu smo obavještavali na Internet stranicama Carinske uprave, objavljujemo ažuriran Prilog 1 predmetne upute što ćemo kontinuirano i nastaviti. Za sve pojedinosti pojedinog ugovora/aranžmana potrebo je direktan uvid u sam tekst istog.



Pisane vijesti