Početak testiranja hrais aplikacije za proizvođače softverskih aplikacija carinskih sustava za otpremnike i druge gospodarstvenike

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1417_201303291219030198.jpg

Početkom testiranja HRAIS aplikacije, 02. travnja 2013. godine, obuhvaćen je testni paket koji predstavlja skup testnih scenarija ("HRAIS testni scenariji za proizvođače softverskih aplikacija" v1.0), isti se mogu izvoditi u testnom okruženju HRAIS faze 1.0 i to putem XML poruka. Testni paket služi kao pomoć proizvođačima i dobavljačima softverskih aplikacija za carinske sustave otpremnika i druge gospodarstvenike, kako bi im omogućio i olakšao testiranje najvažnijih poruka kojima gospodarstvenici u okviru vanjske domene komuniciraju sa sustavom HRAIS-a.

Testno okruženje za testiranje HRAIS aplikacije gospodarstvenika nalazi se u sklopu G2B servisa koje pruža Carinska uprava. Osnovna namjena G2B servisa je razmjena elektroničkih dokumenta između IS CURH i informacijskih sustava gospodarstvenika. Taj servis tehnološki je realiziran kao web servis (SOAP/HTTPS) i koristi internet kao komunikacijski kanal. Tehnička specifikacija G2B servisa nalazi se u istoimenom dokumentu, dok su specifičnosti G2B servisa koje su vezane uz HRAIS aplikaciju opisane u dokumentu "Tehnička specifikacija G2B servisa za HRAIS".

Osnovni preduvjet koji proizvođači i dobavljači softverskih aplikacija moraju osigurati za testiranje HRAIS aplikacije prije nego krenu u postupak registracije carinskih G2B usluga je:

  1. osigurati digitalne certifikate kod FINA-e na način opisan u dokumentu ‘Opće G2B upute za korisnike’. Na web stranicama Carinske uprave www.carina.hr, u dijelu rezerviranom za e-carinu, nalazi se sva navedena dokumentacija te su dostupne detaljne upute o svim carinskim G2B uslugama
  2. ishoditi EORI broj (http://www.carina.hr/e_carina/EORI.aspx)
  3. prijaviti se za testiranje HRAIS aplikacije (unutar e-Carine).

Prijavom za testiranje HRAIS aplikacije, generirat će se i korisnički podaci za proizvođača softverskih aplikacija za pristup sustavu za praćenje testiranja. Preporuča se da proizvođači softverskih aplikacija uspješno prođu testiranje svih 13 testnih scenarija iz faze 1. testiranja, prije nego počnu testirati aplikaciju u sljedećoj fazi.

Testnom okruženju za testiranje vlastitih HRAIS aplikacija pristupa se na način opisan u tim dokumentima.

Za uvođenje  HRAIS faze 1 u carinski sustav Republike Hrvatske nadležan je projektni tim koji se sastoji od poslovnog i IT dijela i njegov zadatak je, između ostalog, priprema i održavanje dokumentacije za vanjske korisnike.

Za sva pitanja i nejasnoće vezano uz implementaciju HRAIS sustava, te za prijavu problema u radu testnog okruženja NAIA aplikacije ili njene nedostupnosti nadležan je HRAIS projektni tim.

e-mail: info-hrais@carina.hr



Pisane vijesti