Peta međunarodna Konferencija o nezakonitoj trgovini kulturnim dobrima ukradenim u centralnoj i istočnoj Europi

 

        U vremenu od dana 18. do 20. rujna 2007. godine u Krakowu, Republika Poljska, održana je 5.- ta Međunarodna konferencija o nezakonitoj trgovini kulturnim dobrima ukradenim u Centralnoj i Istočnoj Europi. Organizator Konferencije je Generalno Tajništvo INTERPOL-a, sa sjedištem u Lyonu, Francuska, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Poljske.

        Riječ je o petoj regionalnoj konferenciji koja se u organizaciji INTERPOL-a održava svake treće godine, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja vezanog uz problematiku suzbijanja protuzakonitog prometa kulturnim dobrima tijekom proteklog razdoblja i prepoznavanja eventualnih novih modaliteta krijumčarenja istih, u zemljama posebno izloženima ovoj vrsti kriminaliteta i ugrožavanja kulturne baštine.

        Sukladno preporuci Generalnog Tajništva INTERPOL-a međunarodnoj konferenciji prisustvovali su uz službenike policije i predstavnici Ministarstva kulture, predstavnici carinskih službi, Muzeja, Udruga antikvara i ostale nacionalne i međunarodne organizacije i službe, uključene u zajedničke aktivnosti čiji je cilj borba protiv ovakve vrste kriminaliteta.

        Tijekom trodnevnog trajanja stručnog skupa, predstavnici zemalja Centralne i Istočne Europe iznijeli su svoja iskustva i razmijenili informacije o tendencijama kriminaliteta vezanog uz kulturna dobra i umjetnine, koji svugdje u svijetu egzistira kao unosan posao koji ima svoju organizaciju i svoja pravila, a krađe svih vrsta umjetnina, od antičkih umjetnina, slika starih majstora, skulptura, raznih antikviteta, starog namještaja, arhivskih dokumenata, starih knjiga i slično, postaju, na žalost, pojava s kojom se svi moramo svakodnevno sučeljavati. Isto tako, istaknuta je važnost uspostavljanja bolje kontrole nad sve češćom pojavom nezakonite trgovine ukradenim kulturnim dobrima koja se odvija putem Internet-a.

        Regionalna konferencija službeno je zatvorena prihvaćanjem preporuka predsjedavajućeg stručnog tima od strane svih sudionika, a isti su se obvezali implementirati ih u slijedećem vremenskom razdoblju. Određene obveze tiču se konkretno carinske službe, jer zahtijevaju sklapanje službenog ugovora o međuagencijskog suradnji po pitanju suzbijanja nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji će nadalje zahtijevati nove aktivnosti carinske službe, a s ciljem zajedničkog doprinosa svih službi u borbi protiv ovakve vrste kriminaliteta. Naglašena je potreba kontinuirane međunarodne suradnje ali i jačanja međuresorne suradnje, na nacionalnom nivou.

 
 
 
 
 

 



Pisane vijesti