Otkriveni prekršaji zbog ne namjenske uporabe označenih plinskih ulja i spriječeni nezakoniti unosi cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/d1ygt5_12211.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 05. svibnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su dvije prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe označenog plinskog ulja. Naime, u dva odvojena slučaja u osobnim vozilima kojima su upravljali državljani Republike Hrvatske, carinski službenici izuzeli su uzorak goriva, a službenici Odjela za carinski laboratorij su u uzetom uzorku utvrdili prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje. Navedenim radnjama počinjeni su prekršaji po članku 80. stavka 3. Zakona o trošarinama, a za što je istim predviđena novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna. Uz prijave o počinjenom prekršaju podneseni su i zahtjevi za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 30.750,00 kuna.

Dana 06. svibnja 2012. godine na području mjesne nadležnost Carinarnice Slavonski Brod na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod Most carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage uz pomoć službenog psa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda, spriječili su pokušaj unosa cigareta na skriven način u Republiku Hrvatsku. Naime u osobnom vozilu njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljala državljanka Bosne i Hercegovine, pregledom je ispod oplate vozila, pronađeno 23 400 komada cigareta marke „Drina“, nadzornih markica Bosne i Hercegovine, serije HA. Skrivanjem robe na opisani način počinjeno je kazneno djelo opisano člankom 298. Kaznenog zakona, te je protiv spomenute podnesena kaznena prijava, a roba je privremeno oduzeta. 

Također, na Carinskoj ispostavi Slavonski Šamac, carinski službenici spriječili su pokušaj neprijavljivanja ukupno 1200 komada cigareta marki „Marlboro-Flavor Plus“, „Aura Gold“, „Code Red“ i „Code Blue“, a koje su se nalazile u torbama u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka  241. stavka 1.točka 2. Carinskog zakona. 

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Gunja, carinski službenici spriječili su pokušaj nezakonitog unosa cigareta, a koje je državljanin Švicarske pokušao na skriveni način unijeti u Republiku Hrvatsku u vozilu švicarskih registracijskih oznaka. Cigarete, 800 komada cigareta marke „Marlboro“, nalazile su se skrivene u lijevom boku prtljažnog prostora, što je utvrđeno pregledom od strane ovlaštenih carinskih službenika, čime je počinjen carinski prekršaj iz članka 240. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona. Također, spomenuti je počinio i carinski prekršaj iz članka 241. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu koja je predmet ograničenja pri uvozu, a radilo se o još 600 komada cigareta marke „Eva Slims“ i 200 komada cigareta marke „Marlboro“, koje su se nalazile u prtljažniku vozila u putnim torbama. Za navedeno stranka je platila novčanu, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske. 

Ujedno, istoga dana, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, u osobnom vozilu francuskih registracijskih oznake, kojim je upravljala državljanka Republike Francuske, prilikom pregleda putnih torbi pronašli su ukupno 4800 komada neprijavljenih cigareta marke „Winston“ i „Marlboro“. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona te su za neprijavljenu robu naplaćena sva davanja.



Pisane vijesti