Otkriveni pokušaji neprijavljivanja sjemenki cannabisa, trgovačke robe, 1.578,00 kilograma tekstila, duhana, IT opreme, streljiva i tableta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/rbqxjw_9581.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U zajedničkoj suradnji carinskih i policijskih službenika Carinarnice Split i Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, otkriven je u poštanskom prometu pokušaj uvoza sjemenki biljke cannabis sativa. Naime, 30. ožujka tekuće godine u Carinarnici Split, Carinskoj ispostavi Pošta, na ime hrvatskog državljanina zaprimljena je poštanska pošiljka. Provedbom mjera carinskog nadzora utvrđeno je da se u istoj umjesto deklarirane robe nalaze sjemenke sumnjivog sadržaja o čemu je obaviještena PU Splitsko-dalmatinska. Dana 08. travnja 2011. godine, nakon provedene analize sporne pošiljke potvrđena je sumnja da se u navedenom slučaju radi o sjemenkama biljke cannabis sativa.

Dana, 09. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, Carinske ispostave Bajakovo, carinski su službenici otkrili skrivenu neprijavljenu robu. Naime, na putnički ulaz CI Bajakovo pristiglo je kombi vozilo talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Makedonije. Detaljnim pregledom vozila carinski su službenici uočili na podvozju vozila vezano za šasiju PVC posudu te dodatni prostor pregrađen limom u kojem su se nalazili dijelovi za motorkotač. Zbog pokušaja unošenja robe na skriven način podnesena je prijava o počinjenom prekršaju temeljem članka 240. stavak 1., točka 2. Carinskog zakona, te je prekršitelju izrečena novčana kazna, a predmetna roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Dana, 09. travnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, Carinske ispostave Pasjak, carinski su službenici spriječili pokušaj uvoza neprijavljene razne robe trgovačkog karaktera. Naime, na ulazni putnički terminal pristupilo je vozilo njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao albanski državljanin. Ovlašteni carinski službenik upitao je vozača i putnike da li imaju nešto za prijaviti na što su isti odgovorili da nemaju. U zajedničkoj suradnji carinskih i policijskih službenika pristupilo se detaljnom pregledu vozila i putnika tijekom kojeg je pronađena razna roba trgovačkog karaktera koja se nalazila u putnim torbama te u prtljažniku vozila i to: ukupno 35 boca alkoholnog pića, 3 komada deterdženta,  6 komada novčanika, 90 komada parfema, 566 komada proizvoda za osobnu higijenu, 100  komada maskara i sjenila, 83 komada čokolade te 147 komada razne odjeće.
Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a navedena roba je privremeno oduzeta.  

Također, istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, carinski su službenici u osobnom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije, otkrili neprijavljene metalne predmete i to: dva komada čelične matrice sa podlogom, 35 komada metalnih isječaka te 60 komada čeličnih ploča. Neprijavljivanjem navedene robe, ukupne vrijednosti od 16.650,00 kuna počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona.
Ujedno je carinskim nadzorom nad teretnim vozilom bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske otkrivena neprijavljena paleta, odnosno 1.578,00 kilograma tekstila u rolama u vrijednosti od 19.900,60 Eura.  Protiv prekršitelja je podnijeta prijava na temelju članka 240. stavak 1., točka 2., Carinskog zakona.

Dana 10. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Karasovići, carinski su službenici u osobnom vozilu, albanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Albanije, otkrili 11 kilograma neprijavljenog duhana. Za neprijavljenu robu prekršitelju je izrečena novčana kazna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.
Također istoga dana carinski službenici CI Macelj, Carinarnice Krapina, spriječili su pokušaj neprijavljivanja dva nova prijenosna računala marke "TOSCHIBA SATELITE P500-1JJ i TOSCHIBA SATELITE L670-1GX", ukupne vrijednosti od 1.306,66 Eura. Navedena roba pronađena je u vozilu austrijskih registracijskih oznaka, a kojim je upravljala državljanka Republike Bosne i Hercegovine. Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona, te je roba privremeno zadržana.

Dana 10. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, Carinske ispostave Batina, carinski su službenici pregledom vozila srpskih registracijskih oznaka u vlasništvu državljanina Republike Srbije, pronašli 10 komada lovačkog streljiva kalibra 12/70 koje isti nije prijavio.
Također istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, Carinske ispostave Bajakovo, carinski su službenici otkrili pokušaj unosa u carinsko područje Republike Hrvatske veće količine tableta. Naime, na putnički ulaz CI Bajakovo, pristiglo je osobno vozilo bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske.  Na upit carinskog službenika da li ima nešto za prijaviti isti je izjavio da nema. Detaljnim pregledom vozila carinici su u putnoj torbi pronašli 900 tableta Antistenocardin 25 mg, 270 komada tableta Aspirin protect 100 mg i 220 komada tableta Dehidratin neo 25 mg. Protiv prekršitelja pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju na temelju članka 241. stavak 1., točka 1., Carinskog zakona, a navedene tablete su oduzete.

Pisane vijesti