Otkriven pokušaj krijumčarenja 640 komada raznih vrsta zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta ptica

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/dutv3v_12571.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 05. rujna 2012. godine carinski službenici Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Osijek na CI Bajakovo spriječili su pokušaj krijumčarenja ukupno 640 komada mrtvih ptica, zaštićenih i strogo zaštićenih sukladno Pravilniku o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama („Narodne novine“, broj 72/09, 143/10/, 87/12).

Na ulazi kolni trak u Republiku Hrvatsku iz smjera Republike Srbije pristupio je talijanski državljanin vozeći kombi vozilo (kamper), talijanskih registarskih oznaka. Po niječnom odgovoru vozača da nema ništa za prijaviti carinskoj kontroli, službeni mobilne jedinice odlučili su izvršiti detaljan pregled samog vozila i putničke prtljage. Pregled vozila rezultirao je pronalaskom 640 komada mrtvih ptica koje su se nalazile u prerađenom spremniku za plin, koji se nalazio u podvozju vozila. 

O pronalasku krijumčarenih ptica obaviještena je Inspekcija zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te je po dolasku inspektora zaštite prirode determinacijom utvrđeno da se radio o prepelicama (lat. Coturnix coturnix) koja se nalazi na Prilogu IX spomenutog Pravilnika, žutoj pastirici (lat. Motacilla flava), prugastoj trepteljki (lat. Anthus trivialis) zaštićene Prilogom VIII. Pravilnika, te 8 neidentificiranih ptica zbog stanja u kojem su se iste nalazile. Također je pronađeno i ukupno 5 vabilica za ptice.

Protiv počinitelja je pokrenut prekršajni koji u kojem je izrečena novčana kazna od 20.000,00 kuna, te mjera oduzimanja vozila, vabilica i krijumčarenih ptica.



Pisane vijesti