Održana prva AEO radionica u Slovačkoj Republici

Slika /slike/Vijesti/2016/4609/Slovakia_Gallery_1.jpg

Slovačka Republika bila je domaćinom prve EU AEO radionice održane u Senecu, od 29. studenoga do 1. prosinca 2016., na kojoj je sudjelovalo oko 150 predstavnika iz carinskih uprava država članica Europske unije, međunarodnih organizacija i gospodarstvenika koji imaju status AEO-a.

Republiku Hrvatsku su predstavljale gđa. Gordana Lazić, inspektorica iz Područnog carinskog ureda Zagreb, Samanta Mazzi, voditeljica odjela iz Središnjeg ureda i g. Darko Jagić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d.
Sudionicima radionice pozdravnim govorima obratili su se gđa. Dana Meager, državna tajnica Ministarstva financija Slovačke Republike, g. František Imrecze, ravnatelj Financijske uprave Slovačke Republike, g. Kunio Mikuriya, glavni tajnik Svjetske carinske organizacije te Manuela Cabral iz DG TAXUD-a.

Radionica je uključivala panel rasprave i rad po grupama na teme:
 
  • status AEO-a i promjene proizašle iz Carinskog zakonika Unije,
  • prednosti za gospodarstvenike koje nosi status AEO-a s posebnim osvrtom na prednosti za mala i srednja poduzeća i prednosti iz sporazuma o zajedničkom priznavanju AEO-a (MRA),
  • AEO koncept u okviru međunarodnih instrumenata i
  • suradnje s drugim tijelima.

Zaključeno je da na nivou Europske unije postoji potreba za jačom promidžbom statusa AEO-a, kako među gospodarstvenicima tako i među samim carinskim djelatnicima. Problemi u praksi najčešće proizlaze upravo iz nedostatka informacija, kao i nedovoljne koordinacije aktivnosti između različitih tijela pri provedbi kontrola što dovodi do nepotrebnog dupliciranja kontrola i time opterećivanja gospodarstvenika. Neki od prijedloga za buduće korake uključuju formiranje help-deska za mala i srednja poduzeća koja imaju status AEO-a ili planiraju podnijeti zahtjev za dobivanje statusa, jasnije definiranje prednosti koje proizlaze iz statusa, jačanje koordinacije i suradnje carine s drugim tijelima i uvođenje zelene linije za AEO-e na vanjskim granicama EU.

Ova radionica je uspješno produbila razumijevanje partnerstva između carine i gospodarstvenika te postavila temelje za daljnji razvoj AEO programa u cilju jačanja sigurnosti i olakšavanja globalne trgovine.
 

Pisane vijesti