Održan sastanak rukovodstava carinskih službi zemalja članica kvadrilaterale – venecija 27. rujna 2010. godine

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/a5bwul_7541.jpg
  • Slika
Dana 27. rujna 2010. godine u Veneciji, Italija, održan je sastanak predstavnika rukovodstava carinskih službi zemalja članica Kvadrilaterale, regionalne inicijative koja okuplja Republiku Hrvatsku, Republiku Mađarsku, Republiku Sloveniju i Talijansku Republiku sa ciljem suradnje u pitanjima vezanim uz Europsku uniju, NATO kao i suradnju na različitim programskim područjima, između ostalih i koordinaciju rada carinskih uprava. Republika Hrvatska je članica ove inicijative od 2000. godine.

Teme ovogodišnjeg sastanka bile su međunarodna uzajamna administrativna pomoć i suradnja u pitanjima vezanim uz pravila podrijetla robe, napredak u razvoju sustava registracije i identifikacije gospodarskih subjekata (EORI) te razmjena podataka vezanih uz rizik i prijevare.

Sudionici ovogodišnjeg sastanka naglasili su korisnost i značaj ovakvih susreta koji doprinose boljoj međusobnoj suradnji i razmjeni iskustva, a koji doprinose učinkovitijem djelovanju carinskih službi prema izazovima konstantnih promjena gospodarskog okruženja, suzbijanja prekograničnog kriminala i kršenja carinskih propisa, a sve u smjeru stvaranja prave ravnoteže između sigurnosti građana i olakšavanja trgovine kao potpore tržišnom gospodarstvu u regiji i šire.

Ispred Ministarstva financija Republike Hrvatske, Carinske uprave sastanku su sudjelovale gđa. Iva Soić, pomoćnica ravnateljice Službe za međunarodnu suradnju i europske integracije i gđa. Sanja Crnković, pomoćnica ravnateljice Službe za protokol, odnose s javnošću i koordinaciju aktivnosti Carinske uprave.



Pisane vijesti