Održan prvi tehnički sastanak Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe

  • Slika /slike/Vijesti/2015g/3417/foto1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je održan prvi tehnički sastanak Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe u suorganizaciji Pompidou grupe Vijeća Europe i Carinske uprave Ministarstva financija, uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

U Zagrebu je dana 10. i 11. studenog 2015. godine održan prvi tehnički sastanak Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe u suorganizaciji Pompidou grupe Vijeća Europe i Carinske uprave Ministarstva financija, uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. Na sastanku je sudjelovalo 30 sudionika, predstavnika carine i policije iz 12 zemalja Jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska) i Tajništva Pompidou grupe.    
 
Grupa za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe, uspostavljena je na inicijativu Carinske uprave Ministarstva financija u suorganizaciji Pompidou grupe Vijeća Europe, a ovaj je Tehnički sastanak održan sukladno zaključcima s njezinog inauguracijskog sastanka u travnju ove godine, održanog isto tako u Zagrebu. Naime, novi modaliteti krijumčarenja droga i krijumčarske rute, koje izravno ili neizravno utječu na zemlje Jugoistočne Europe, ukazali su na potrebu bliže suradnje nadležnih službi u zračnim lukama u Regiji, posebno policije i carine.
    
Sastanak je bio posvećen specifičnostima analize rizika u putničkom prometu u zračnim lukama, te se raspravljalo o metodama postupanja kontrole putnika i roba u zračnom prometu kao i unaprjeđenja zajedničke suradnje kako zemalja Jugoistočne Europe i njihovih zračnih luka tako i između nadležnih tijela na nacionalnoj razini. U okviru dvodnevnog sastanka održana je i praktična vježba u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb tijekom koje je sudionicima sastanka zorno prikazano postupanje hrvatskih carinskih i policijskih službenika prilikom otkrivanja pokušaja nezakonite trgovine drogom, uporabom PNR-a (Pasanger Name Record), ali i svih ostalih raspoloživih sredstava. Nakon održane praktične vježbe sudionici su posjetili gradilište nove zračne luke u Zagrebu.
 
Sastanak je zaključen usvajanjem zajedničkih zaključaka u okviru kojih su sudionici, između ostalog, iskazali za održavanjem ovakvih sastanaka na redovitoj osnovi, u nastojanju povezivanja nadležnih službi u zračnim lukama s ciljem učinkovitijeg suzbijanja krijumčarenja droga u zračnom prometu. Predstavnica Pompidou grupe ponovo je istaknula da spremnost Pomipidou grupe za daljnje podržavanje aktivnosti Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe, kao platforme za razmjenu dobre prakse i iskustava, razvijanje i usklađivanje metoda i sustava identifikacije droga u zračnim lukama Jugoistočne Europe te zajedničke operacije.
 
 

Pisane vijesti