Odluka vijeća o potpisivanju dodatnog protokola uz sporazum o slobodnoj trgovini između EU i njezinih država članica s jedne strane i Republike Koreje s druge strane kako bi se uzelo u obzir pristupanje RH EU

U Službenom listu EU serije L broj 140 od 14. svibnja objavljena je Odluka Vijeća o potpisivanju dodatnog Protokola uz sporazum o slobodnoj trgovini između EU i njezinih država članica s jedne strane i Republike Koreje s druge strane kako bi se uzelo u obzir pristupanje RH EU. Istim se mijenja Protokol o pravilima podrijetla Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Republike Koreje na način da uzme u obzir pristupanje RH u EU i primjenjuje se od 26.05.2014. Dodatnim Protokolom RH službeno postaje stranka istog Sporazuma te konačno dobiva mogućnost preferencijalnog tretmana robe pri izvozu u Republiku Koreju. Protokol će se privremeno primjenjivati dok izmjene Sporazuma ne stupe na snagu, a izmjene se iz nadležnosti carinske službe odnose na Prilog III Protokola.

Privremenom primjenom Protokola na Republiku Hrvatsku primjenjuju se i sve odredbe Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Republike Koreje, a člankom 9. stavak 2. predmetnog Protokola propisana je retroaktivna primjena odredbi Sporazuma od 01. srpnja 2013. godine. Prema istome hrvatski izvoznici mogu za robu sa EU (RH) podrijetlom izvezenu od 01.07.2013. do dana stupanja na snagu predmetnog Protokola naknadno izdat izjavu o podrijetlu (svi izvoznici do 6000 EUR-a, ovlašteni izvoznici preko 6000 EUR-a) te se s istom korejski uvoznici moraju obratit korejskoj carinskoj službi radi ostvarivanja povrata carinskih davanja u Koreji. Napominjemo da se prema korejskim propisima povrat carinskih davanja u Koreji može ostvariti ukoliko je naknadno izdana izjava o podrijetlu podnesena carinskoj službi ne kasnije od godine dana od dana uvoza.

Ujedno člankom 4. predmetnog Protokola propisana je da se za robu koja je izvezena iz Koreje u Hrvatsku ili iz Hrvatske u Koreju i koja je 01.07.2013. bila na putu ili privremenom smještaju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama u Koreji ili Hrvatskoj može naknadno odobriti povrat carinskih davanja uz uvjet da se do 30.06.2014. podnese naknadno izdana izjava o podrijetlu. Prema istome hrvatski izvoznici mogu naknadno izdat izjave o podrijetlu za robu sa HR podrijetlom koja je 01.07.2013. bila na putu za Koreju ili u privremenom smještaju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama u Koreji. Za robu KR podrijetla koja je 01.07.2013. bila na putu ili privremenom smještaju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama u RH zahtjev za naknadnim priznavanjem preferencijalne carine u RH uz podnošenje naknadno izdanih izjava o podrijetlu uvoznici mogu podnijet nadležnim carinskim uredima RH gdje su i obavili carinjenje.

Ujedno ističemo da od 26.05.2014. hrvatski izvoznici mogu ispostavljat izjavu o podrijetlu i na hrvatskom jeziku, kako je navedeno u Protokolu (Izvoznik proizvoda obuhvaćenih ovom ispravom (carinsko ovlaštenje br. ... )[1] izjavljuje da su, osim ako je drukčije izričito navedeno, ovi proizvodi ...[2] preferencijalnog podrijetla).

[1] Broj ovlaštenja ako se radi o ovlaštenom izvozniku

[2] Navodi se podrijetlo proizvoda, a ako je roba djelom ili u potpunosti podrijetlom iz Ceute i Mellile stavlja se oznaka CM u dokumentu izjave



Pisane vijesti