Od 1. siječnja 2015. obvezno elektroničko podnošenje obrazaca prijava za upis u registar trošarinskih obveznika i obveznika posebnih poreza

Obavještavamo gospodarstvenike da 1. siječnja 2015. godine stupaju na snagu odredbe Pravilnika o podnošenju trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka („Narodne novine“, br. 144/2014) iz kojih proizlazi obveza uporaba sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje obrasca:

  • PUR – Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika (Prilog 14 Pravilnika o trošarinama),
  • PUR – Prijava za upis u registar obveznika posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića (Prilog 1 Pravilnika o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića),
  • Obrazac 7 – Prijava za upis u registar proizvođača i trgovaca motornih vozila (Prilog 7 Pravilnika o posebnom porezu na motorna vozila).

Za pristup aplikaciji e-Trošarine, odnosno prijavu u G2B servis Carinske uprave, kao preduvjet za elektroničko podnošenje obrazaca, potrebno je posjedovati isključivo poslovni digitalni certifikat (pristupni i potpisni – izdaje FINA), odnosno nikako osobni digitalni certifikat.

Moguće je podnošenje obrazaca od strane opunomoćenika, a u ime trošarinskog obveznika, odnosno obveznika posebnog poreza. Informacije o sustavu opunomoćenika dostupne su na službenim stranicama Carinske uprave u dokumentu pod naslovom Zastupanje trošarinskih i poreznih obveznika koji je objavljen pod linkom http://www.carina.hr/Carina/eTrosarine.aspx.

Ovim putem pozivamo sve trošarinske obveznike, kao i obveznike posebnih poreza te njihove opunomoćenike koji još uvijek nisu izvršili registraciju poslovnih subjekata u G2B servis Carinske uprave da isto učine u što kraćem roku.

Predmetnu registraciju moguće je izvršiti putem Internet obrasca prijave pod nazivom „Prijava gospodarskog subjekta i administratora za korištenje usluga e-Carine – Obrazac prijave“, kojem se pristupa putem linka na službenim stranicama Carinske uprave, http://www.carina.hr/e_carina/G2B.aspx

Ovim putem također želimo napomenuti da gospodarstvenici koji već koriste neku od aplikacija poslovnog sustava e-Carine, odnosno komuniciraju s Carinskom upravom putem G2B servisa, ne pristupaju ponovnoj registraciji već su dužni izvršiti administraciju korisnika usluga e-Carine putem istoimenog linka na službenim stranicama Carinske uprave, http://www.carina.hr/e_carina/G2B.aspx, i to na način da dodaju (označe kvačicom) poslovni sustav „e-Trošarine“.

MINISTARSTVO FINANCIJA

CARINSKA UPRAVA



Pisane vijesti