Obuka o zaštiti intelektualnog vlasništva, održana u Poljskoj

  

       U vremenskom razdoblju od 10. do 11. rujna 2007. godine u Varšavi, Republika Poljska, održana je edukacijska obuka pod nazivom Intelectual Property Rights training (IPR training), odnosno obuka o zaštiti intelektualnog vlasništva, u organizaciji Ministarstva financija Republike Poljske i poljske carinske službe.

       Sama obuka održana je u prostorijama Ministarstva financija Republike Poljske, a osim domaćina sudjelovali su carinski službenici Crne Gore, Latvije, Slovenije i Hrvatske kao članovi Regional Intelligence Liaison Office Eastern and Central Europe (RILO ECE).

       Tijekom dvodnevnog trajanja IPR izobrazbe naglasak je bio na razvoju i poboljšanju znanja vezanih u problematiku kojom se povrjeđuje zaštita intelektualnog vlasništva. Slijedom toga bilo je diskusija kao i praktičnih vježbi na samom sustavu CEN kojeg sve članice RILO ECE koriste prilikom unošenja podataka o otkrivenim pokušajima povrede intelektualnog vlasništva. Sustav je vrlo bitan jer sadrži bazu podataka svih članica o otkrivenim povredama intelektualnog vlasništva, što ostalima omogućuje selekciju po određenim parametrima i time pomaže u analizi rizika kako bi se što više IPR prijevara otkrilo i suzbilo.

        Zajedničko je stajalište svih sudionika IPR izobrazbe kako je ta problematika jedan od prioriteta svih Carinskih uprava u Europi, i istaknuta važnost međunarodne suradnje kroz razmjenu informacija i dosadašnjih iskustava carinskih službi, ali i nužnost sudjelovanja svih u borbi protiv svakog pokušaja krijumčarenja robe kojom se povrjeđuju odredbe intelektualnog vlasništva.

 

 
 

 

 



Pisane vijesti