Objava Matrice o primjeni dijagonalne kumulacije u PanEuroMed zoni slobodne trgovine

Slika /slike/Vijesti/2016/3978/Ostale informacije.jpg

Europska komisija objavila je 20. veljače 2016. (SL EU serija C, br. 67/2016) novu Matricu (datumi primjene pravila o podrijetlu kojima se predviđa dijagonalna kumulacije u PEM području) koja se odnosi na mogućnost primjene dijagonalne kumulacije u PEM zoni.

Objavljena je nakon što su EU i Švicarska zamijenile stari Protokol o podrijetlu (Protokol 3 - SL L 45/2006) sa Protokolom o podrijetlu iz PEM Konvencije (SL L 54/2013). Objava datuma od kad se može primjenjivati dijagonalna kumulacija podrijetla u Matrici predstavlja jedan od posljednjih uvjeta da bi se ista i mogla početi primjenjivati. Objavom nove Matrice proširile su se i nove mogućnosti dijagonalne kumulacije podrijetla robe u PEM zoni te se tako povećao i broj zemalja koje sada imaju mogućnost korištenja tzv. SAP + kumulacije.

Matrica sada uključuje Švicarsku koja je s EU zamijenila Protokol o podrijetlu s Protokolom iz PEM Konvencije te je dijagonalna kumulacija podrijetla između Europske unije, Švicarske (Lihtenštajn), Albanije, ME, Makedonije, RS moguća od 1. veljače 2016. (moguća retroaktivna primjena), dok je između Islanda i Norveške, te Europske unije, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije dijagonalna kumulacija podrijetla moguća od 1. svibnja 2015. (moguća retroaktivna primjena). Ovdje treba naglasiti da primjena dijagonalne kumulacije iz čl. 3. PEM Konvencije uključuje i potvrđivanje podrijetla u međusobnoj trgovini između EU, EFTA, Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Europska unija je također zamijenila Protokol s Egiptom, a od prije je to učinila sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom.

Sve EFTA zemlje (Švicarska uklj. Lihtenštajn, Norveška, Island) su od prije zamijenile protokole sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, a formalno gledano nisu to učinile sa Makedonijom (i stoga u Matrici nedostaje „C“ kao oznaka za mogućnost dijagonalne kumulacije) no po tumačenju Europske komisije dijagonalna kumulacija je moguća i s Makedonijom (EU, EFTA, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija) jer protokoli EFTA zemalja i Makedonije sadrže identična pravila tj. identične protokole o podrijetlu kao i onaj iz PEM Konvencije. Međutim, tu treba naglasiti da bilateralni EFTA sporazumi o poljoprivredi s Makedonijom (ali i sa Izraelom, Jordanom, Marokom, Tunisom i Turskom) sadrže za osnovne poljoprivredne proizvode pravila koja odstupaju od onih u PEM konvenciji te s ovim zemljama nije moguća dijagonalna kumulacija za te proizvode. EFTA zemlje naglasile su da će uskoro isto izmijeniti kako bi onda bila moguća dijagonalna kumulacija za sve proizvode.

U novoj Matrici se također po prvi put javlja Moldova, koja je pristupila PEM Konvenciji ali koja trenutno ima mogućnost samo bilateralne kumulacije s Europskom unijom i dijagonalne unutar CEFTA zone. U Matrici također nedostaje mogućnost dijagonalne kumulacije EU - EFTA - BiH jer Europska unija i Bosna i Hercegovina nisu još zamijenile Protokol s PEM Konvencijom. Kosovo je također izvan zone dijagonalne kumulacije (osim unutar CEFTA-e) jer još uvijek nema potpisan SSP sa Europskom unijom, a nije još ratificiralo ni Konvenciju.
 


Pisane vijesti