Obilježavanje Europskog tjedna, 7. svibanj 2011.

Slika /arhiva/Slike/Novosti/nqv5fh_9961.jpg
Dana 7. svibnja o.g. od 10:00 do 13:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu održati će se središnja proslava obilježavanja Europskog tjedna na kojoj će se prezentirati dosadašnji rad tijela državne uprave u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a na kojoj će sudjelovati i predstavnici Carinske uprave.

Proces približavanja i prilagodbe carinskog sustava Republike Hrvatske propisima Carinske unije započet je još prije sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a čije je sklapanje, općenito, predstavljalo prekretnicu na putu Republike Hrvatske prema Europskoj uniji. Ministarstvo financija, Carinska uprava je kao nositelj pregovora unutar Poglavlja 29. Carinska unija postigla izvrsne rezultate u usklađivanju zakonodavnog, administrativnog i IT poslovanja sukladno zahtjevima Europske unije i Carinske unije. Naime, stupanjem u članstvo EU, RH i njezina carinska služba ujedno postaju dio Carinske unije -  jedinstvenog carinskog područja na kojem primjenjuju jedinstvena carinska pravila.

Slijedeći obveze preuzete tijekom pregovora, posebice one u Pregovaračkom stajalištu za Poglavlje 29., postupna i kontinuirana prilagodba i proces usklađivanja sa EU carinskim sustavom u potpunosti su slijedili obvezujuće rokove, i to kako u zakonodavnom, tako i u provedbenom i administrativnom smislu, te se nakon svih provedenih faza prilagodbe može reći da su izvršene sve preuzete obveze, ispunjena sva postavljena mjerila (u okvirima u kojima je to moguće s obzirom na njegov karakter), što je takvim ocijenila i Europska komisija, stoga su pregovori u ovom poglavlju privremeno zatvoreni 2. listopada 2009. godine.

Pored navedenog, značajno je istaknuti da su, održavajući korak s Europskom Unijom u procesu normativnog uređenja carinskog sustava, stvoreni temelji i poduzete sve potrebne mjere da carinski sustav i hrvatska carinska služba te s njom povezani gospodarski subjekti, u trenutku pridruživanja dosegnu razinu europskih carinskih standarda. Naime, preuzete obveze i nastojanja za što većim stupnjem usklađenosti propisa ujedno uključuju i težnju za postizanjem pravilne i ujednačene provedbe tih propisa na čitavom carinskom području.

Carinska uprava stoga svakodnevno poduzima sve potrebne aktivnosti za punu primjenu pravne stečevine od prvog dana pristupa u punopravno članstvo EU na način koji je sukladan razini uspješne i učinkovite provedbe poput one svih carinskih tijela država članica EU i Carinske unije.
Istovremena Carinska uprava radi na postizanju pune interkonektivnosti i interoperabilnosti IT sustava Carinske uprave s IT sustavima zemalja članica EU i Europske komisije, kako bi s danom ulaska mogla u potpunosti primjenjivati e-carinu, odnosno carinu bez papira.
 

Pisane vijesti