Obavijest-prodaja cigareta koje su označene duhanskim markicama ministarstva financija republike hrvatske na kojima je iskazana maloprodajna cijena

S obzirom na učestale upite gospodarskih subjekata i građana o mogućnosti prodaje cigareta koje su označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH na kojima je iskazana maloprodajna cijena, obavještava se javnost se da se takve cigarete mogu nalaziti u prometu na teritoriju Republike Hrvatske najkasnije do 1. siječnja 2015. godine. 
 
Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama („Narodne novine“, br. 81/2013) ukinuta je obveza iskazivanja maloprodajne cijene cigareta na duhanskoj markici Ministarstva financija RH.

Stoga se od 1. srpnja 2013. godine u prometu na teritoriju Republike Hrvatske mogu nalaziti cigarete koje su označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH na kojima:

  • je iskazana maloprodajna cijena i iste se mogu prodavati po maloprodajnim cijenama ne višim od zadnje važeće prijavljene maloprodajne cijene te se mogu nalaziti u prometu najkasnije do 1. siječnja 2015. godine  *sukladno odredbi članka 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama („Narodne novine“, broj 81/2013) i članka 127.a Pravilnika o trošarinama („Narodne novine“, broj 64/2013 i 129/2013).
  • nije iskazana maloprodajna cijena i iste se mogu prodavati po maloprodajnim cijenama ne višim od zadnje važeće prijavljene maloprodajne cijene.

Napominje se i da prijavu maloprodajne cijene cigareta Carinskoj upravi mogu izvršiti samo proizvođači ili njihovi predstavnici ili ovlašteni posrednici u Republici Hrvatskoj te uvoznici duhanskih prerađevina, a ne ostale osobe koje radi prodaje krajnjim potrošačima drže cigarete.



Pisane vijesti