Obavijest o uvođenju u primjenu uvoznog sustava ICS2 faze 2 – zračni promet

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

Dana 29. lipnja 2023. u 9:00 u produkciju će se isporučiti  druga verzija uvoznog carinskog sustava ICS2. Radi se o još jednoj  od aplikacija kojoj se pristupati putem novog portala Informacijskog sustava Carinske uprave (ISCU)

Sustav ICS2 razvijen je kao jedan od 17 elektroničkih carinskih sustava predviđenih odredbama Uredbe (EU) 952/2013 – Carinskog zakonika Unije.

Cilj je ovog programa ojačati sigurnost i zaštitu prije dolaska kad je riječ o robi koja ulazi u Uniju provedbom novih zahtjeva iz Carinskog zakonika Unije u pogledu podnošenja i obrade ulaznih skraćenih deklaracija (USD/ENS), odnosno dostavljanja podataka s ulazne skraćene deklaracije u više podnesaka i/ili putem različitih osoba te razmjene tih podataka i rezultata analize rizika među carinskim tijelima. Sustavom kontrole uvoza druge generacije uspostavljena je potpuno nova arhitektura, a zamjena postojećeg transeuropskog sustava kontrole uvoza provodit će se u fazama (slijedi faza 3 od 01.03.2024 za sve ostale vrste transporta.

U drugoj će fazi ICS2 obuhvaća provedbu svih novih obveza u pogledu ulazne skraćene deklaracije, povezanih postupaka poslovanja i upravljanja rizikom za svu robu u zračnom prometu.

Projektni tim za ICS2 može se  kontaktirati putem zajedničke elektroničke adrese ICS2@carina.hr
 

Pisane vijesti