Obavijest o obvezama deklaranta i deklariranje certifikata u okviru GSP-a od 1. siječnja 2017.

Slika /slike/Vijesti/2016/4611/GSP.jpg

Obavijest je namijenjena gospodarskim subjektima koji će pri uvozu u svrhu puštanja robe u slobodni promet a radi primjene preferencijalne carinske stope za robu podrijetlom iz GSP zemalja trebati deklarirati preferencijal 2xx.

Obzirom na stupanje na snagu od 1. siječnja 2017. odredbi o primjeni sustava registriranih izvoznika „REX“, odnosno samopotvrđivanja podrijetla robe od strane tvrtki iz država korisnica GSP-a u obliku izjave o podrijetlu registriranog izvoznika na računu ili drugom komercijalnom dokumentu, upućujemo gospodarstvenike - potencijalne deklarante, u slučaju kada im dolazi roba koju kao dokaz o podrijetlu prati Izjava o podrijetlu registriranog izvoznika (uključujući i izjave registriranih ponovnih pošiljatelja koji dijele pošiljku) iz neke od država korisnica GSP-a (ili CH/NO/EU), da su dužni prije podnošenja deklaracije za puštanje robe u slobodan promet provjeriti broj registriranog izvoznika i to na javnoj stranici Europske komisije koja će bazu registriranih izvoznika na taj način učiniti dostupnom svim deklarantima u svrhu provjere. Provjera REX broja sa izjave vrši se putem ovoga linka: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/rex_home.jsp?Lang=en i moguća je od 1. siječnja 2017.
 
U svrhu ispravne primjene certifikata u okviru zahtjeva za preferencijale Općeg sustava povlastica (GSP) – 2xx, a s obzirom na početak korištenja REX sustava, skrećemo pozornost na sljedeće šifre dokaza o GSP podrijetlu (u tablici u privitku) koje deklaranti  moraju deklarirati od 1. siječnja 2017.
 
Posebno skrećemo pažnju na izjavu na računu (U161) u okviru GSP-a do 6000 € (GSP zemlje koje još nisu u REX sustavu ili tvrtke nisu registrirane) i na ostale šifre izjava o podrijetlu (U164-U167) u okviru primjene REX sustava.  Ističemo da je deklarant u obvezi u carinskoj deklaraciji u polju 44/2 carinske deklaracije deklarirati odgovarajuću šifru dokaza o podrijetlu – vidjeti priloženu tablicu  (https://carina.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/CTVP/Šifra%20preferencijala%202xx.docx) s  identifikacijskom oznakom i datumom izdavanja. Ujedno u slučajevima kada je izjava izdana od strane registriranog izvoznika deklarant je pored šifre odgovarajućeg dokaza u obvezi deklarirati i šifru C100 uz koju treba navesti broj registriranog izvoznika naveden u REX izjavi (za koji je utvrdio na javnim TAXUD Internet stranicama da postoji i da je valjan).
 
Daljnje i detaljnije informacije možete naći na linku ispod koji vas vodi na stranicu Europske komisije – Glavne uprave za oporezivanje i carinsku uniju: https://ec.europa.eu/taxation_customs/registered-exporter-system_en

 

Pisane vijesti