Obavijest o objavi Uredbe o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava

Slika /slike/Vijesti/2018/5792/Slika - ostale informacije.jpg

Temeljem Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava („Narodne novine«, broj 80/13) članaka 4. i 73. donesena je Uredba o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava (U daljnjem tekstu: Uredba).

Uredba je objavljena u „Narodnim novinama„ broj 26/18 od 16. ožujka 2018. godine koja je stupila na snagu danom objave.
 
Sastavni dio Uredbe su tri priloga:
 
– Prilog I. Popis robe vojne namjene;
– Prilog II. Popis obrambenih proizvoda;
– Prilog III. Popis nevojnih ubojnih sredstava.
 
Izvoz i uvoz robe, pružanje usluga te prijenos obrambenih proizvoda između država članica Europske unije obavlja se temeljem dozvola u skladu s člankom 5  Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava koje izdaje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Uprava za trgovinu i unutarnje tržište, Sektor za trgovinu i tržište, Odjel za oružje i dozvole. Što znači da dozvola mora biti priložena prilikom carinjenja u uvozu ili izvozu.
 
Naglašavamo kako Prilog III Uredbe - "Popis nevojnih ubojnih sredstava" obuhvaća više vrsta roba nego što ih je bilo obuhvaćeno prethodnim popisom, objavljenim u „Narodnim novinama“ broj 101/2013, koji više nije u primjeni.
 
Ministarstvo financija Carinska uprava je izvršila integraciju u TARIC novog popisa nevojnih ubojnih sredstava iz Priloga III Uredbe, slijedom čega će od 1. travnja 2018. godine započeti s automatskom kontrolom prilaganja dozvole pri podnošenju carinskih deklaracija.
 
 
 
 

Pisane vijesti