Obavijest o krajnjem roku registracije uvoznika kemikalija u EU u skladu s Uredbom (EU) REACH

REACH 1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća od 18. prosinca 2006.godine
o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) i osnivanju Europske agencije za kemikalije te o izmjeni Direktive 1999/45/EZ i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EEZ) br. 793/93 i Uredbe Komisije (EZ) br. 1488/94 kao i Direktive Vijeća 76/769/EEZ i direktiva Komisije 91/155/EEZ, 93/67/EEZ, 93/105/EZ i 2000/21/EZ i stupila je na snagu 1. lipnja 2007.Uredba je poznata i pod nazivom REACH Europske unije kojom se  zahtijeva registracija ako s kemikalije uvoze ili proizvode.
REACH skraćenica je izvornog naziva "Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical" a podrazumijeva postupke registracije, procjene, autorizacije (odobravanja) i ograničavanja uporabe tvari. REACH je uredba Europske unije prihvaćena kako bi se poboljšala zaštita ljudskog zdravlja i okoliša s obzirom na opasnosti koje mogu predstavljati kemikalije, a uz istodobno povećanje konkurentnosti kemijske industrije unutar Europske unije.
 
REACH se odnosi na sve kemijske tvari; ne samo one koje se primjenjuju u industrijskim procesima nego i one koje koristimo u svakodnevnom životu, kao što su primjerice proizvodi za čišćenje, boje te proizvodi poput odjeće, namještaja i električnih uređaja. Prema tome, ova se uredba odnosi na većinu tvrtki u Europskoj uniji.
 
Krajnji rok za registraciju tvrtki je 31. svibanj 2018. godine u  bazi ECHA-e (Europska  agencija za kemikalije) ako uvoze ili proizvode godišnje količine od 1 do 100 tona kemikalije.
 
Uredba o razvrstavanju, označivanju i pakiranju (CLP) ((EC) No 1272/2008) temelji se na globalno usklađenom sustavu (GHS) Ujedinjenih naroda, a njezina je svrha osigurati visoku razinu zaštite zdravlja i okoliša, kao i slobodno kretanje tvari, smjesa i proizvoda. Uredbom CLP izmijenjene su Direktiva o opasnim tvarima (67/548/EEZ (DSD)), Direktiva o opasnim pripravcima (1999/45/EZ (DPD)) i Uredba (EZ) br. 1907/2006 (REACH), a od 1. lipnja 2015. ona je jedini zakonodavni akt na snazi u EU-u za razvrstavanje i označivanje tvari i smjesa. Uredba CLP pravno je obvezujuća za sve države članice te se izravno primjenjuje na sve industrijske sektore. Proizvođačima, uvoznicima ili daljnjim korisnicima tvari ili smjesa propisuje odgovarajući način za razvrstavanje, označivanje i pakiranje opasnih kemikalija prije nego što ih stave na tržište. Jedan je od glavnih ciljeva Uredbe CLP utvrditi pokazuje li tvar ili smjesa svojstva koja zahtijevaju njezino razvrstavanje kao opasne tvari ili smjese. 
 
 
Koje se tvrtke u EU trebaju registrirati:
  • proizvođač ili uvoznik u EU same tvari ili tvari u smjesi;
  • proizvođač ili uvoznik u EU proizvoda koji zadovoljavaju kriterije objašnjene u Smjernicama o zahtjevima za tvari u proizvodima;
  • „Jedinstveni zastupnik" s poslovnim sjedištem u EU koje je imenovao proizvođač, formulator ili proizvođač proizvoda s poslovnim sjedištem izvan EU-a kako bi ispunio obveze uvoznika u pogledu registracije
                                                                                                                                   
„REACH-IT“
https://echa.europa.eu/hr/support/dossier-submission-tools/reach-it
 
REACH-IT je središnji IT sustav koji industriji, nadležnim tijelima država članica i Europskoj agenciji za kemikalije omogućuje sigurno podnošenje i obradu podataka i dosjea te sigurno upravljanje njima. Svaka od tri navedene strane ima pristup određenim funkcijama sustava REACH-IT koje može koristiti za ispunjavanje svojih obveza na temelju uredbi REACH i CLP. REACH-IT također sadrži siguran komunikacijski kanal za te tri strane, što im pomaže pri koordinaciji, obradi i evaluaciji podataka i dosjea.
 
Detaljnije informacije o registraciji i promocijski materijali dostupni su na stranicama ECHA-e:
   
ECHA prima i procjenjuje usklađenost pojedinačnih registracija, a zemlje članice Europske unije procjenjuju odabrane tvari kako bi uklonile sumnje s obzirom brigu za ljudsko zdravlje i okoliš.
Nadležna tijela mogu odlučiti ograničiti uporabu neke tvari ili zahtijevati prethodnu autorizaciju. 
Nadležno tijelo u Republici Hrvatskoj u skladu Provedbenim zakonom o provedbi Uredbe (EZ) broj 1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća EZ o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (Narodne novine, br. 53/2008. i 18/2013 je Ministarstvo zdravlja-  Uprava za sanitarnu inspekciju, Odjel za kemikalije i biocidne pripravke.
Propisi su dostupni na njihovoj interneteskoj stranici: 
https://zdravlje.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-1297/sanitarna-inspekcija/kemikalije-i-biocidni-pripravci-1357/zakonodavstvo-2973/2973
 
 
Nacionalne službe za pomoć:
https://echa.europa.eu/hr/-/croatia-heldesk
helpdesk-reach@miz.hr (Ministarstvo zdravstva – odredbe Uredbe REACH)
biocidi@miz.hr (Ministarstvo zdravstva – odredbe Uredbe BPR)
hzt@hzt.hr (Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping – odredbe Uredbe CLP) 


Pisane vijesti