Obavijest o integraciji certifikata Pratećeg lista za otpad u aplikaciji TARIC

Slika /slike/Vijesti/2016/4354/Slika - ostale informacije.jpg

Klikom na gornji naslov možete se upoznati s novim informacijama vezanim uz integraciju certifikata Pratećeg lista za otpad u aplikaciji TARIC.

U skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 23/14, 51/14; 121/15 i 132/15) Prateći list za otpad (PL-O; Dodatak XIII, »Narodne novine«, broj 121/15) koji mora pratiti pošiljku otpada prilikom prijevoza otpada kad su polazište i odredište u Republici Hrvatskoj te se njime potvrđuje i primopredaja pošiljke otpada između određenih osoba sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 94/2013) integriran je u aplikaciji TARIC kao nacionalni certifikat 7106 - Prateći list za otpad (PL-O).

Kako u postupku unutarnje proizvodnje može nastati otpad koji nije bio otpad u trenutku stavljanja robe u postupak, a koji se kao pošiljka otpada pušta u slobodni promet nakon završetka postupka, prema Pravilniku, njega treba pratiti obrazac Pratećeg lista za otpad PL-O. Radi učinkovitije kontrole i praćenja takvih pošiljaka u skladu s nadležnostima Carinske uprave definiranim odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom neophodna je provjera spomenutog certifikata kojeg deklarant od 31. kolovoza 2016. godine treba upisati u Polje 44/2 uvozne deklaracije (HRAIS) kao nacionalni certifikat oznake 7106.
 

Pisane vijesti