Novosti u području trošarina

U cilju usuglašavanja našeg nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u području trošarina, donesen je Zakon o trošarinama, koji je objavljen u Narodnim novinama br. 83 od 15. srpnja 2009. godine. Zakon stupa na snagu 1. siječnja  2010. godine.

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju važiti:

1. Zakon o posebnom porezu na alkohol (»Narodne novine«, br. 51/94., 141/98., 55/00., 67/01., 107/01. i 107/07.),

2. Zakon o posebnom porezu na pivo (»Narodne novine«, br. 51/94., 139/97., 55/00. i 107/01.),

3. Zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode (»Narodne novine«, br. 51/94., 6/95., 67/99., 105/99., 55/00., 107/01., 95/04., 152/08. i 38/09.),

4. Zakon o posebnom porezu na naftne derivate (»Narodne novine«, br. 55/00., 101/00., 27/01., 107/01.,123/03. i 57/06.), osim odredbe članka 3. stavka 1. točke 3. i članka 5. stavka 1. točke 4. koji ostaju važeće do uspostave kartičnog poslovanja propisanog odredbama članka 77. stavka 3. i stavka 5. ovoga Zakona.

Stupanjem na snagu predmetnog  Zakona  primjenjivati će se sve njegove odredbe, osim onih čija je primjena uvjetovana pristupom Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

 

U nastavku dajemo kratke osnovne novosti sadržane u predmetnom Zakonu.


Zakonom  o trošarinama  (»Narodne novine«, br. 83/09. – u daljnjem tekstu: ZOT)) uređuje se novi sustav oporezivanja trošarinama alkohola i alkoholnih pića (uključujući pivo), duhanskih proizvoda, energenata (uključujući prirodni plin, ugljen i koks) i električne energije, a koji se proizvode ili uvoze i puštaju u potrošnju na području Republike Hrvatske. 
Zakon sadrži definicije predmeta oporezivanja, pravila za proizvodnju, skladištenje, kretanje i nadzor tih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine.
Neke od najznačajnijih novosti ovoga Zakona su:
Uvođenje novih instituta trošarinskog prava, koji posluju u sustavu odgode plaćanja trošarine :
o sustav odgode plaćanja trošarine
o ovlašteni držatelj trošarinskog skladišta
o trošarinsko skladište
o oslobođeni korisnik trošarinskih proizvoda
o registrirani primatelj
o povremeno registrirani primatelj
o trošarinski zastupnika
Instituti registriranog i povremeno registriranog primatelja te trošarinskog zastupnika  postaju primjenjivi tek danom prijama Republike Hrvatske u Europsku uniju jer se njihovo poslovanje sa trošarinskim proizvodima vrši između zemalja članica EU.

Sustav odgode plaćanja trošarine odnosi se na primanje, proizvodnju, skladištenje, izvođenje drugih radnji s trošarinskim proizvodima i otpremanje trošarinskih proizvoda u kojem je obveza plaćanja trošarine odgođena.
Proizvodnja, prerada i skladištenje u sustavu odgode plaćanja trošarine odvija se samo u trošarinskim skladištima. Za isto je potrebno ishoditi odobrenje nadležne carinarnice te položiti jamstvo za eventualno nastali trošarinski dug.
Trošarinskim obveznicima koji imaju status ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta i imaju trošarinsko skladište, odobren od nadležne carinarnice, trošarinska obveza biti će odgođena do trenutka isporuke robe za krajnju potrošnju, odnosno isporukom osobi koja nije ovlaštena primati trošarinske proizvode u sustavu odgode.
Načelo nastanka trošarinske obveze u trenutku puštanja trošarinskih proizvoda u potrošnju ili kada se ustanove gubitci/manjkovi koji podliježu plaćanju trošarine.          
Puštanjem u potrošnju smatra se:
o svako odstupanje od sustava odgode plaćanja trošarine,
o svaka proizvodnja koja nije u  sustavu odgode plaćanja trošarine,
o svaki uvoz ako se roba nakon uvoznog carinjenja ne stavlja u sustav odgode plaćanja trošarine.
Kretanje trošarinske robe u sustavu odgode (može se odvijati između trošarinskih skladišta; između trošarinskih skladišta i pogona oslobođenog korisnika;  otpreme trošarinskih proizvoda iz trošarinskog skladišta u izvoz)
Za kretanje trošarinske robe u sustavu odgode potrebno je obavezno položiti instrument osiguranja plaćanja trošarine, a kretanje je moguće samo uz prateći trošarinski dokument.
Poslovanje gospodarskih subjekata unutar trošarinskog sustava odvijat će se na način kontinuiranog praćenja i nadziranja svih registriranih subjekata koji su dužni na propisani način poslovati  s trošarinskim proizvodima.

Definicije predmeta oporezivanja
1. Kod alkohola i alkoholnih pića, propisani su pojedini  i novi predmeti oporezivanja, a to su uz pivo, vino,  etilni alkohol, ostala pića dobivena vrenjem osim piva i vina,  te međuproizvodi, a sva alkoholna pića određena su prema tarifnim oznakama kombinirane nomenklature Carinske tarife.
Prema Zakonu o posebnom porezu na alkohol pod alkoholnim pićima smatraju se alkoholna pića koja  sadrže više od 2%  vol. alkohola, a prema ZOT-u  predmet su oporezivanja trošarinama pića koja  sadrže od 1,2% vol. alkohola.
Trošarina na pivo utvrđuje se prema postotku volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanog u jednom hektolitru gotovog proizvoda. Bezalkoholno pivo više nije oporezivo, jer se pivom smatra samo pivo s volumnim udjelom stvarnog alkohola koji prelazi  0,5% vol.
Trošarina na vino, ostala pića dobivena vrenjem i međuproizvode utvrđuje se u odnosu na broj hektolitara gotovog proizvoda, za razliku od dosadašnjeg oporezivanja po litri apsolutnog alkohola.
Omogućeno je oslobođenje od plaćanja trošarine za vino, ostala pića dobivena vrenjem i pivo koje je proizvela fizička osoba za vlastite potrebe, iz vlastitih sirovina, uz uvjet da se ti proizvodi ne prodaju.
Uvodi se i institut malih proizvođača vina, koji se registriraju ako proizvode u komercijalne svrhe do 1.000 hektolitara vina godišnje. Mali proizvođači vina imati će posebne pogodnosti vezane za kretanje svojih proizvoda, međutim isto će se rješavati u propisima koji su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Mali proizvođači jakih alkoholnih pića koji proizvode za vlastite potrebe postaju trošarinski obveznici i trošarinu će plaćati po „ flate rate“ stopi ovisno o zapremini kotla, što će za posljedicu imati registraciju svih malih proizvođača jakih alkoholnih pića. Svaka proizvodnja etilnog alkohola podliježe nadzoru, registraciji proizvođača i plaćanju trošarine,  bez obzira na namjenu,.

2. Kod duhanskih proizvoda, predmeti oporezivanja su cigarete, cigare, cigarilosi i ostali duhanski proizvodi, a duhan za žvakanje i šmrkanje više nije predmet oporezivanja.     

Cigarete se razvrstavaju u istu skupine, a na sve se primjenjuje ista visina trošarine utvrđena kao specifična i proporcionalna trošarina.
3. Kod energenata i električne energije, trošarinom se oporezuju energenti ako služe za pogon ili za grijanje.
Trošarina na prirodni plin, električnu energiju, koks i ugljen, uvodi se od dana ulaska u EU.

Visina trošarine propisana za olovni benzin, bezolovni benzin i plinsko ulje i ukapljeni naftni plin koja se koristi kao gorivo za pogon, uključuje iznos naknade za namjene financiranja građenja i održavanja javnih cesta.
   
Uvedeno je oslobođenje za energente koji se koriste kao pogonsko gorivo u zračnom prometu i za plovidbu u međunarodnom prometu, osim kada se isto koristi u privatne svrhe.
Ustrojit će se registri trošarinskih obveznika i poseban registar ovlaštenih držatelja trošarinskih skladišta, koji će uključivati  i trošarinska skladišta, te registriranih  i povremeno registriranih primatelja, a što je potrebno kako bi se omogućila  razmjena podataka s nadležnim tijelima  drugih država članica.

Uvodi se institut oslobođenog korisnika, što će za posljedicu imati bolji nadzor nad nekim oslobođenjima od plaćanja trošarine jer isti će moći poslovati uz oslobođenje samo ako prethodno ishode odobrenje nadležne carinarnice.

 



Pisane vijesti