Nove obveze za uvoznike rashladne opreme i rashladnih plinova

Slika /slike/Slike za objave za web/Ostale informacije.jpg

Dana 11.3. 2024 stupila je na snagu nova Uredba (EU) 573/2024 o fluoriranim stakleničkim plinovima i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 517/2014. 

Dana 11.3. 2024 stupila je na snagu nova Uredba (EU) 573/2024 o fluoriranim stakleničkim plinovima i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 517/2014 koja donosi bitne promjene za uvoznike rashladne i klimatizacijske opreme, dizalica topline i dozirnih inhalatora, koji su prethodno napunjeni rashladnim tvarima kao i za uvoznike fluoriranih stakleničkih plinova (radnih tvari).
 
Od 11.03.2024. uvoznici rashladne i klimatizacijske opreme, dizalica topline i dozirnih inhalatora prethodno napunjenih rashladnim tvarima moraju se registrirati na Portalu F gas, koji vodi Europska komisija.

Nadalje,  ukoliko se radi o uvozu količine veće od 10 tona ekvivalenta CO2 fluorougljikovodika sadržanih u proizvodima ili opremi, potrebna je kvota.

Za razliku od uvoznika rashladne i klimatizacijske opreme, uvoznici fluoriranih stakleničkih plinova (radnih tvari), moraju biti nositelji kvote bez obzira o kojoj se količini uvoza rashladne radne tvari radi.

Uvoznici fluoriranih stakleničkih plinova koji se nalaze u spremnicima za višekratnu uporabu u trenutku podnošenja carinske deklaracije koja se odnosi na puštanje u slobodan promet, carinskim tijelima stavljaju na raspolaganje izjavu o sukladnosti, koja uključuje dokaze kojima se potvrđuje da su uspostavljeni aranžmani za povrat spremnika radi ponovnog punjenja.

Naglašava se da je provoz kroz područje EU-a jednokratnih spremnika rashladnih plinova zabranjen.
Web stranica Europske komisije: https://climate.ec.europa.eu/eu-action/fluorinated-greenhouse-gases/f-gas-portal_en
 
 
Detaljnije:  
Uredba (EU) 573/2024 o fluoriranim stakleničkim plinovima, izmjeni Direktive (EU) 2019/1937 i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 517/2014
 

Stranica