Na Institutu Ruđer Bošković predstavljen sofisticiran detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala

  • Slika /8196/Projekt irb.jpg
  • Slika

Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS) u kojem je kao partner sudjelovala Carinska uprava. Riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovog programa u Hrvatskoj.
 

Uz predstavnike medija, znanstveno-akademske zajednice i partnera, predstavljanje je okupilo i predstavnike Ministarstva financija, Carinske uprave, a na samom početku dobrodošlicu uzvanicima i zahvalu projektom timu izrazio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.
''Detektor kojeg je predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan razvijen je u sklopu NATO projekta punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama'.
Projekt je vrijedan 396.500 eura, a čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima,''
– istaknuo je dr. Smith te naglasio kako je u sve složenijem geopolitičkom kontekstu, koji uključuje suočavanje s terorizmom, te činjenicu da se danas oko 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem, neupitan značaj i važnost sofisticiranog detektora za detekcije opasnog tereta kojeg su razvili naši znanstvenici.
 
''Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabrali smo taj materijal s obzirom na njegovu netoksičnost te fizikalna svojstva, primjerice, otpornost na utjecaje zračenja, koja su superiorna u odnosu na druge slične materijale. Veliki je izazov bio pasivizirati nepravilnosti koje nastaju u samom materijalu tijekom rasta kristala te u konačnici razviti detektor koji je jednostavan za korištenje, može se napajati iz običnih baterija i malih je dimenzija.
Učinkovitost detektora smo demonstrirali kroz laboratorijske testove s alfa česticama te testovima u nuklearnom reaktoru na Institutu Jožef Stefan,'' istaknula je dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče, te dodala kako su zahvaljujući ovom projektu laboratorij opremili sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.
 
Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijao je tijekom tri godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (Slovenija).
Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na projektu E-SiCURE.
 

Pisane vijesti