Na graničnom prijelazu Ilok carinski službenici zaplijenili preko 10 tona duhanske melase za pušenje u vodenim lulama (nargilama)

  • Slika /10183/glavna 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zaplijenjena roba (10080 kilograma duhanske melase) bila je skrivena među prijavljenom carinskom robom (kukuruzni oklasak za loženje), a otkrivena je uz pomoć najsuvremenije tehnologije i službenog psa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda.

U noćnim satima 29. siječnja 2022. na teretnom ulazu graničnog prijelaza Ilok za ulaz u RH prijavljena je roba prevožena u teretnom vozilu i poluprikolici, prijevoznika i registarskih oznaka Republike Srbije,  kojim je upravljao vozač, također državljanin Republike Srbije.
 
Carinskom deklaracijom prijavljen je uvoz iz Republike Srbije robe - kukuruzni oklasak za loženje u količini 1 kolete (rasuto), bruto težine 24 tone.
 
Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar izdvojili su kamion za detaljan pregled te su uvidom u prevoženu robu utvrdili da je ista u poluprikolici u rasutom stanju te da nije moguće izvršiti pregled robe na GP Ilok zbog načina pakiranja robe.
Stoga su kamion i poluprikolica prevezeni na GP Bajakovo da bi se izvršio rendgenski pregled robe. RTG pregledom ispod prijavljenog kukuruznog oklaska uočeni su oblici koji nisu odgovarali opisu robe.
 
Nakon toga izvršen je pregled pošiljke sa službenim psom za detekciju duhana i duhanskih proizvoda koji je pozitivno reagirao. Zbog sumnje u krijumčarenje duhanskih proizvoda pristupilo se detaljnom pregledu robe na način da je istovaren kukuruzni oklasak ispod kojeg su otkrivene skrivene 24 palete s kartonskim kutijama u kojima se nalazilo ukupno 10080 kg duhanske melase za vodene lule raznih vrsta (22 vrste).
 
Ovo je još jedna od niza uspjeha korištenja najsuvremenije tehnologije i RTG uređaja kojeg je Carinska uprava nabavila koristeći bespovratna sredstva iz fondova Europske unije - Programa HERCULE III 2014-2020, čija je vrijednost 14 milijuna kuna.
 
Protiv počinitelja - vozača kamiona podnesena je kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora iz čl. 257. st. 1. Kaznenog zakona, dok su teretno vozilo i poluprikolica oduzeti, kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga koji iznosi više od 8,5 milijuna kuna.
 
 

Pisane vijesti