Na graničnom prijelazu bajakovo spriječeno krijumčarenje cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1790_201405071014527245.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 6. svibnja 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo spriječili su krijumčarenje 18.810 komada cigareta.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora putničkog prometa na ulazu u prostor EU, na ulazni putnički trak pristiglo je kombi vozilo marke VW Caddy bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 44-godišnji makedonski državljanin.

Nakon ulazne granične kontrole obavljene od strane policijskih službenika, vozilo je na osnovu analize rizika izdvojeno za detaljni pregled od strane ovlaštenih carinskih službenika RGP Bajakovo.

Budući da su ovlašteni carinski službenici posumnjali u istinitost iskaza putnika da ne posjeduje robu koja bi bila predmetom carinski dopuštenog postupanja, pristupili su detaljnom pregledu i pretrazi vozila.

Pretragom vozila pronađeno je skriveno ukupno 18.810 komada cigareta RODEO BLUE s makedonskim nadzornim markicama. Pronađene cigarete nalazile su se skrivene na više mjesta unutar vozila: u prtljažnom prostoru vozila, u dvije PVC vreće pokrivene osobnom prtljagom putnika - 7.600 komada, u podu vozila predviđenom za postavljanje dodatnih sjedišta do kojeg se došlo odvrtanjem dva originalna metalna poklopca - 8.930 komada i u naslonima sjedišta vozača i suvozača -  2.280 komada cigareta.

O utvrđenom činjeničnom stanju obaviješten je dežurni državni odvjetnik u Vinkovcima koji je naložio da se protiv počinitelja podnese kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona.

U porezno-upravnom postupku doneseno je porezno rješenje za novoutvrđenu obvezu trošarine na cigarete u iznosu od 18.810,00 kn.



Pisane vijesti