Na graničnom prijelazu bajakovo spriječeno krijumčarenje 45.000 komada cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1539_201308021550019686.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 1. kolovoza 2013. na Graničnom prijelazu Bajakovo, na ulazu u EU, pristupilo je osobno vozilo srpskih registracijskih oznaka u kojemu se kao vozač nalazio državljanin Republike Srbije. Na upit ovlaštenog carinskog službenika ima li što prijaviti za carinjenje, vozač je odgovorio niječno.

Posumnjavši u iskaz vozača, ovlašteni carinski službenici GCU Bajakovo su predmetno vozilo uputili u halu za detaljan pregled vozila.

Provodeći mjere carinskog nadzora, izvršen je detaljan pregled i pretraga vozila tijekom kojega je ispod prednjih sjedala zamijećen prikriveni otvor dimenzija 60x20cm. Daljnjim pregledom kroz uočeni prostor bio je omogućen pristup limenoj konstrukciji dimenzija 120x300x10 cm, podijeljenoj u četiri odjeljka. U svakom od odjeljaka se nalazila „ladica s trakom“ pomoću koje je olakšano umetanje i vađenje robe.

Pregledom unutrašnjosti navedenog prostora, očito namijenjenog za krijumčarenje robe koji nije dio izvorne tvorničke konstrukcije vozila, pronađeno je ukupno 45.000 komada cigareta i to: 32.000 komada cigareta MARLBORO i 13.000 komada cigareta MARLBORO GOLD ORIGINAL, sve obilježene duhanskim markicama serije „D“ Republike Srbije.

Nakon obavljenih konzultacija s nadležnim općinskim državnim odvjetništvom, ovlašteni carinski službenici GCU Bajakovo su protiv srpskog državljanina podnijeli kaznenu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona.

Osumnjičeniku su oduzete cigarete i vozilo o čemu je izdana potvrda o privremenom oduzimanju cigareta i vozila. Osumnjičenik je upoznat sa svojim pravima u postupku.

Sukladno odredbama Zakona o trošarinama, za cigarete je na mjestu počinjenja kaznenog djela izvršen obračun trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 29.677,50 kn koji osumnjičenik nije platio.

Po završetku postupanja ovlaštenih carinskih službenika, osumnjičenik je predan policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti