Na GP Bajakovo u tri kamiona otkriveno ukupno sedam ilegalnih imigranata

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1979_201412081212550016.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 5. prosinca 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, samostalno i u suradnji s policijskim službenicima i graničnim veterinarskim inspektorom, na ulazu u Republiku Hrvatsku, u tri odvojena slučaja, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice ukupno sedam državljana Afganistana.

U prvom slučaju radilo se o kamionu bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin, a koji je za provoz iz Turske za Španjolsku prijavio 64 palete proizvoda od kaučuka. Budući da su policijski službenici uporabom specijalizirane opreme otkrili postojanje osoba u tovarnom prostoru kamiona, ovlašteni carinski službenici pristupili su detaljnom pregledu kamiona i sadržaja tovarnog prostora. Pregledom kamiona je utvrđena ispravnost carinskog obilježja, ali je carinsko uže bilo presječeno i naknadno spojeno metalnom iglom. Pregledom sadržaja tovarnog prostora pronađene su dvije osobe koje su ilegalno pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije.

U drugom slučaju radilo se o kamionu srpskih registracijskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin, a koji je za prijevoz na relaciji Republika Srbija-Republika Hrvatska prijavio 1.680 paketa mlijeka. Zajedničkim pregledom kamiona ovlašteni carinski službenici i djelatnik Granične veterinarske inspekcije utvrdili su ispravnost carinskog obilježja, ali je carinsko uže bilo presječeno i naknadno spojeno metalnom žicom. Detaljnim pregledom sadržaja tovarnog prostora, među prijavljenom robom, pronađena je jedna osoba koja je pokušala ilegalno prijeći državnu granicu.

I u trećem slučaju radilo se o kamionu srpskih registracijskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin, a koji je za provoz na relaciji Srbija – Francuska prijavio bagremov med. Zajedničkim pregledom kamiona ovlašteni carinski službenici i djelatnik Granične veterinarske inspekcije utvrdili su ispravnost carinskog obilježja, ali je carinsko uže bilo presječeno i naknadno spojeno metalnom iglom. Detaljnim pregledom sadržaja tovarnog prostora pronađene su četiri osobe koje su pokušale ilegalno prijeći državnu granicu.

U sva tri slučaja pregledana roba odgovarala je prijavljenoj, ali je zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili carinski prekršaj, protiv sva tri vozača kamiona podnesen optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozači kamiona su proglašeni krivima te im je izrečena novčana kazna. Vozači kamiona priznali su krivnju i odmah platili izrečene novčane kazne. Nakon postupanja policijskih službenika svi vozači nastavili su putovanje.

Naknadno je utvrđeno da su svi ilegalni imigranti državljani Afganistana koji su predani policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti