Na GP Bajakovo spriječen pokušaj ilegalnog prijelaz državne granice

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1736_201403101351517562.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 9. ožujka 2014. godine, na GP Bajakovo, na području mjesne nadležnosti PCU Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo, spriječili su ilegalan prijelaz državne granice osam stranih državljana.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa na ulazu u prostor EU, ovlašteni carinski službenici tijekom pregleda carinskih obilježja teretnog motornog vozila bugarskih registarskih oznaka i priključnog vozila belgijskih oznaka, kojim je upravljao bugarski državljanin, utvrdili su da carinsko uže nije postavljeno na propisani način odnosno nije bilo provučeno kroz osigurač zatezača cerade čime je bio omogućen pristup robi bez uklanjanja carinskih obilježja koja u trenutku pregleda nisu bila oštećena.
Tijekom pregleda robe, u jednom trenutku iz teretnog prostora iskočilo je osam osoba koje su se, preskočivši žičanu ogradu, udaljili izvan prostora robnog terminala. Međutim, brzom  intervencijom policijskih službenika PGP Bajakovo svih osam osoba koje su pokušale ilegalno ući na teritorij RH je uhvaćeno. Utvrđeno je da se radi o pet državljana Afganistana i tri državljanina Pakistana.

Protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog radi počinjenja carinskog prekršaja. U provedenom prekršajnom postupku okrivljenik je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.200,00 kuna koju je platio u 2/3 iznosu na mjestu počinjenja prekršaja kao i iznos od 200,00 kuna troškova prekršajnog postupka. Vozač teretnog vozila predan je na daljnje postupanje policijskim službenicima te je po završetku kriminalističkog istraživanja pušten, a strani državljani koji su pokušali ilegalno prijeći državnu granicu su zadržani u policijskim prostorijama.



Pisane vijesti