Na GP Bajakovo spriječen ilegalan prijelaz državne granice tri državljana Afganistana

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1923_201410140953015322.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 13. listopada 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice tri državljana Afganistana.

Naime, toga dana na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registarcijskih oznaka, u vlasništvu turske prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao turski državljanin. Isti je za provoz na relaciji Turska – Savezna Republika Njemačka prijavio tekstil, konac i platno.

Vizualnom kontrolom kamiona i priključnog vozila utvrđeno je da carinska plomba i carinsko uže nisu oštećeni. Međutim, pretragom tovarnog prostora, među prijavljenom robom otkrivena su tri ilegalna imigranta koji su u tovarni prostor ušli tako da su na zadnjem gornjem dijelu priključnog vozila skalpelom prerezali kamionsku ceradu, ušli u tovarni prostor kamiona te samoljepljivom trakom iznutra zalijepili otvor kroz koji su ušli.

Protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog radi postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja. U provedenom prekršajnom postupku vozač kamiona je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 900,00 kn. Optuženik je priznao krivnju te je na mjestu počinjenja carinskog prekršaja odmah platio izrečenu novčanu kaznu u dvotrećinskom iznosu i pripadajuće troškove prekršajnog postupka.

Naknadno je utvrđeno da su ilegalni imigranti državljani Afganistana koji su na opisani način pokušali ilegalno ući u prostor Europske unije. Vozač kamiona i ilegalni imigranti  su predani policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti