Na CI Erdut otkriven pokušaj krijumčarenja 183 komada strogo zaštićenih ptica – prugasta trepteljka

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/mmcbkg_4171.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 13. rujna 2009. godine u sklopu provedbe redovnih mjera carinskog nadzora, na CI Erdut Carinarnica Osijek, carinski službenici izvršili su kontrolu osobnog vozila talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao talijanski državljanin.

Po dolasku navedenog vozila na ulazni koloni trak u Republiku Hrvatsku, na izravni upit carinskog službenika imaju li što za prijaviti, vozač i njegovi suputnici, također talijanski državljani, niječno odgovaraju, slijedom čega se pristupa pregledu vozila.

Pregledom osobnih stvari, carinski službenik uočava dvogled i odjeću kakvu koriste lovci da bi potom pristupio detaljnom pregledu vozila. Detaljnim pregledom pronađeno je četiri PVC vrećica, sakrivenih u prostoru za rezervni kotač u kojima se ukupno nalazilo 183 primjerka mrtvih ptica. Pozvan je inspektor zaštite prirode koji je determinirao vrstu ptica - PRUGASTA TREPTELJKA (lat. Anthus Trivialis). Spomenuta vrsta nalazi se na Prilogu 8. Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama (NN RH, broj 72/09) kao strogo zaštićena zavičajna (autohtona) vrsta, za koju je naknadno određena vrijednost ptica 146.400,00 kuna.

Sukladno Carinskom zakonu počinjen je prekršaj iz čl. 241. st. 1. točka 2., a temeljem čl. 245. st. 1. istog Zakona, ptice su oduzete i protiv odgovorne osobe pokrenut je prekršajni postupak, u kojem je donesena prekršajna kazna u iznosu od 7.000 kuna plus troškovi postupka od 200 kuna.



Pisane vijesti