Informativni dokument – obavijest imateljima odobrenja za polaganje osiguranja za namirenje duga s 50% uvećanom visinom jamstvene svote bankovne garancije

Sukladno članku 25. stavak 3. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja, primjene te povrata instrumenata osiguranja plaćanja koji se koriste u carinskim postupcima (NN, 70/2013), odobrenja za polaganje osiguranja za namirenje duga s 50% uvećanom visinom jamstvene svote bankovne garancije, a koja su izdana sukladno članku 453.a Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne novine“, br. 161/03, 05/07, 70/08, 76/09, 29/11 i 10/13) važe do izdavanja odgovarajućih odobrenja prema odredbama sada važećeg Pravilnika, a najkasnije do 31. prosinca 2013. godine.

Sukladno odredbama članka 17. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja, primjene te povrata instrumenata osiguranja plaćanja koji se koriste u carinskim postupcima, polaganje osiguranja za namirenje duga s 50% uvećanom visinom jamstvene svote bankovne garancije može se odobriti dužniku ili osobi koja bi dužnikom mogla postati, koja je tijekom carinskog poslovanja u prethodnom 12-mje¬sečnom razdoblju:

  • pravodobno i u cijelosti namirivala svoje obveze prema Carinskoj upravi,
  • nije namirivala dospjeli dug plaćanjima po osnovi podnijete bankovne garancije, te
  • nije kažnjavana za carinski prekršaj počinjen s namjerom izbjegavanja plaćanja duga ili ponovljeno kažnjavana za carinske prekršaje.

Ovim putem Vas izvješćujemo da ukoliko kao imatelj naprijed navedenih odobrenja želite i nakon 31. prosinca 2013. godine podnositi bankovnu garanciju s 50% uvećanjem jamstvene svote, u obvezi ste podnijeti zahtjev nadležnom područnom carinskom uredu, sukladno Prilogu 8. naprijed navedenog Pravilnika.



Pisane vijesti