GP Županja i Bajakovo: Spriječeno krijumčarenje veće količine duhana i aromatiziranog duhana za vodene lule

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1834_201406301146032367.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 29. lipnja 2014. godine, na graničnom prijelazu Županja, na području mjesne nadležnosti PCU Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Županja spriječili su krijumčarenje 149,05  kg sitno rezanog duhana za pušenje.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora putničkog prometa na ulazu u prostor EU, na ulazni putnički trak pristiglo je teretno motorno vozilo, kombi, marke VOLKSWAGEN, hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 56-godišnji hrvatski državljanin iz Zagreba. Budući da su ovlašteni carinski službenici posumnjali u istinitost iskaza vozača da ne posjeduje robu koja bi bila predmetom carinski dopuštenog postupanja, ograničenja ili zabrana, pristupili su detaljnom pregledu i pretrazi vozila.

Pretragom vozila pronađeno je neprijavljeno ukupno 149,05 kg sitno rezanog duhana za pušenje bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, pakiranih u 11 PVC vreća koje su bile smještene ispod i ispred zadnje klupe u kabini vozila te ispred suvozačevog sjedala.
Zbog postojanja osnovane sumnje da je hrvatski državljanin kao vozač predmetnog teretnog vozila počinio radnje s obilježjem kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona, protiv vozača je nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. Prema uputi dežurnog općinskog državnog odvjetnika osumnjičenik je predan policijskim službenicima PP Županja radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja. U porezno upravnom postupku podnesen je zahtjev za obračun trošarine na sitno rezani duhan za pušenje u ukupnom iznosu od 77.506,00 kuna, a roba koja je predmet kaznenog djela oduzeta je u korist Republike Hrvatske.

Dana 30. lipnja 2014. godine, na graničnom prijelazu Bajakovo, ovlašteni carinski službenici Odjela za mobilne jedinice spriječili su krijumčarenje 48 kg aromatiziranog duhana za vodene lule raznih okusa. Temeljem provedene analize rizika za detaljan pregled izdvojeno je teretno motorno vozilo turskih registracijskih oznaka, u čijoj je kabini na gornjem ležaju pronađeno neprijavljeno 48 kg aromatiziranog duhana za pušenje za vodene lule raznih okusa.

U konkretnom slučaju protiv vozača turskog državljanina podnesena je kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje počinjenja radnje s obilježjem kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, dok je predmetni aromatizirani duhan za vodene lule privremeno oduzet pri čemu je na isti obračunata je trošarina u iznosu od 24.960,00 kuna.



Pisane vijesti