Gp bajakovo: spriječen ilegalan prijelaz državne granice tri državljana sirije

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_2054_201502251107306367.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 24. veljače 2015. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice tri državljana Sirije.

Naime, toga dana na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Isti je za provoz na relaciji  Turska – Njemačka ovlaštenim carinskim službenicima prijavio kozmetičke proizvode i reklamne panoe.

Na temelju sustava analize rizika predmetna pošiljka je određena za detaljnu kontrolu. Budući da je vizualnim pregledom sklopa teretnog vozila utvrđeno presječeno carinsko uže naknadno spojeno metalnom iglom, vozilo je upućeno na pregled rentgenskim uređajem kojom prilikom su uočene konture (obrisi) osoba među paletama unutar tovarnog prostora.

Ovlašteni carinski službenici pristupilli su detaljnom pregledu sadržaja tovarnog prostora unutar kojega su među paletama prijavljene robe pronađene tri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj.
 
Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio carinski prekršaj, protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozač kamiona je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.500,00 kn. Optuženik je priznao krivnju te je na mjestu počinjenja carinskog prekršaja odmah platio izrečenu novčanu kaznu u dvotrećinskom iznosu od 1.000,00 kn i pripadajuće troškove prekršajnog postupka u iznosu od 200,00 kn.

Naknadno je utvrđeno da su ilegalni imigranti državljani Sirije koji su predani policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti