Gp bajakovo - spriječen ilegalan prijelaz državne granice sedam državljana sirije

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1922_201410131307005555.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 13. listopada 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, u suradnji s policijskim službenicima, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice sedam državljana Sirije.

Naime, toga dana, u ranim jutarnjim satima, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion grčkih registracijskih oznaka, u vlasništvu grčke prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao grčki državljanin. Isti je za provoz na relaciji Grčka-SR Njemačka prijavio četiri rabljena teretna vozila marke UNIMOG MERCEDES.

Budući da je vozač ovlaštenim carinskim službenicima i policijskim službenicima prijavio da je za vrijeme dok je bio parkiran na robnom terminalu primijetio ljuljanje kamiona, teretno vozilo je izdvojeno radi carinskog pregleda.

Vizualnom kontrolom kamiona  i priključnog vozila utvrđeno je da carinska plomba i carinsko uže nisu oštećeni. Međutim, policijski službenici su uporabom specijalne opreme utvrdili postojanje osnovane sumnje da se u tovarnom prostoru kamiona nalaze osobe te su ovlašeni carinski službenici pristupili detaljnoj pretrazi sadržaja priključnog vozila.

Pretragom tovarnog prostora, među prijavljenim rabljenima teretnim vozilima pronađeno je sedam osoba. Ilegalni imigranti su u tovarni prostor ušli na način da su na prednjem, gornjem dijelu priključnog vozila skalpelom prerezali kamionsku ceradu, ušli u tovarni prostor kamiona te samoljepljivom trakom iznutra zalijepili otvor kroz koji su ušli.

Budući da je pretragom u unutrašnjosti tovarnog prostora pronađen skalpel i samoljepljiva traka te da je vozač kamiona samostalno prijavio sumnjiv događaj, protiv istog nije pokrenut carinsko prekršajni postupak.

Naknadno je utvrđeno da su ilegalni imigranti državljani Sirije koji su na ovaj način pokušali ući u prostor Europske unije. Isti su zadržani u prostorijama Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja, a vozač kamiona je s pošiljkom nastavio putovanje.



Pisane vijesti