GP Bajakovo-spriječen ilegalan prijelaz državne granice četiri državljana Afganistana

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1873_201408211431322614.jpg

Dana 20. kolovoza 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, u kamionu bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice četiri državljana Afganistana.

Naime, dana 20. kolovoza 2014. godine, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion bugarskih registracijskih oznaka, vlasništvo bugarske prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao bugarski državljanin. Isti je prometovao na relaciji Bugarska - Savezna Republika Njemačka. Pregledom kamiona utvrđeno je presječeno carinsko uže koje je, da bi se pokušalo zavarati ovlaštene carinske službenike, naknadno spojeno metalnom iglom. Pregledom tovarnog prostora utvrđeno je da se pored prijavljene robe (stakla za peći) nalaze i četiri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana.

Zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja protiv bugarskog vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog, u provedenom prekršajnom postupku vozač je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 kn.

Državljani Afganistana i vozač kamiona predani su policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti