Godišnji sastanak radne grupe za sprječavanje krijumčarenja i krivotvorenja cigareta Europskog ureda za suzbijanje prijevara

U vremenu od 13. do 17. listopada 2007. godine u Budimpešti, Mađarska, održan je godišnji sastanak Radne grupe za sprječavanje krijumčarenja i krivotvorenja cigareta Europskog ureda za suzbijanje prijevara – OLAF Task Group Cigarettes.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica Europske unije, Europske komisije, Svjetske carinske organizacije, predstavnici tvrtke „PHILIP MORRIS INTERNATIONAL“, te predstavnici carinskih službi Egipta, Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici OLAF-a.

 

            Tijekom radnog sastanka prikazane su prezentacije iz područja suzbijanja prekograničnog kriminala, a u svezi krijumčarenja i krivotvorenja cigareta, s osvrtom na trendove u protekloj godini te postojeću situaciju.

Posebice su zanimljive bile prezentacije o borbi protiv krijumčarenja krivotvorenih cigareta iz Narodne Republike Kine u poštanskim pošiljkama od strane Ujedinjenog Kraljevstva, kao novog modaliteta krijumčarenja te prezentacija o novoj vrsti krijumčarenih cigareta JIN LING od strane Carinske policije Savezne Republike Njemačke.

 

          Rad je i ove godine bio djelomice organiziran kroz pet paralelnih radionica, koje su obrađivale srodne teme:

 

O        Male pošiljke cigareta: poštanske pošiljke, Internet, zračni putnički promet, osobna vozila;

O        Krivotvorene cigarete u poštanskim i kurirskim pošiljkama iz NR Kine;

O        Novi trendovi krijumčarenja cigareta i nove vrste, posebice JIN LING;

O        Tzv. „mravlje krijumčarenje“;

O        Ilegalne tvornice;

O        Međunarodna suradnja;

 

Na seminaru je prezentirano Analitičko izvješće vezano za krijumčarenje cigareta bazirano za 2006. i 2007. godinu, a na samom su se kraju pridružili i predstavnici tvrtke „PHILIP MORRIS INTERNATIONAL“, koji su prikazali postojeću situaciju glede sprječavanja krijumčarenja cigarete, odnosno načine kojima se ta tvrtka kao proizvođač duhanskih proizvoda bori s ilegalnom trgovinom svojih originalnih, ali i krivotvorenih proizvoda. 



Pisane vijesti