Ek seminar na visokoj razini na temu „izazovi za države proširenja u procesu pristupanja eu u području carina“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1411_201303201338073138.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U periodu od 14. do 15. ožujka 2013. Ministarstvo financija, Carinska uprava bila je domaćin EK Seminara na visokoj razini. Tema seminara bila je „Izazovi država proširenja u procesu pristupanja EU u području carina“ i okupila je čelnike carinskih službi država članica EU, RH, država kandidata i potencijalnih kandidata.

Uvodnim izlaganjem uz pomoćnika ministra i ravnatelja Carinske uprave, mr.sc. Zlatka Grabara, skupu se obratio i ministar financija, gosp. Slavko Linić, nakon kojeg su  uslijedili direktor za pojednostavnjenja i olakšavanje trgovine u Svjetskoj carinskoj organizaciji (WCO), gosp.  Gaozhang Zhu te direktor za sigurnost, olakšavanje trgovine i međunarodnu koordinaciju Glavne uprave za poreze i carinsku uniju EK (DG TAXUD), gosp.  Antonis Kastrissianakis.
 
Ovim seminarom nastojalo se državama pristupnicama približiti svu kompleksnost pretpristupnog procesa, kao i svi izazovi na tom putu. Seminar je započeo plenarnom sjednicom tijekom koje je održano nekoliko prezentacija, koje su poslužile kao uvod u raspravu na radionicama.

Održane su tri radionice i to na slijedeće teme:

1. Administrativni kapaciteti i struktura – upravljanje promjenama
2. Razvoj e-carine u kontekstu MASP-a
3. Olakšavanje trgovine, uključujući partnerstvo sa gospodarstvom.

Drugi dan seminara započeo je plenarnom sjednicom na kojoj su predstavljena izvješća sa svih radionica, čiji su zaključci potom usvojeni.

Seminar je završio usvajanjem Dubravačke deklaracije koja je obuhvatila glavne zaključke sa seminara uz davanje preporuka carinskim službama u području jačanja administrativnih kapaciteta i upravljanja promjenama, jačanja carinske suradnje, ali i partnerstva sa gospodarstvom te razvoja modernih i učinkovitih e-sustava i procedura u cilju olakšavanja trgovine i jačanja sigurnosti na vanjskim granicama.

Naglašena je važnost strateškog upravljanja promjenama, posebice u svijetlu preuzimanja novih zadaća i obveza carinskih službi unutar Carinske unije, kao i modernizacija carinskih službi u cilju što kvalitetnijeg izvršenja zadaće zaštite kako financijskih interesa, tako i gospodarstva, tržišta i građana. 



Pisane vijesti