Donesen je pravilnik o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu

Općenito o Pravilniku o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu

Pravilnik o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu objavljen je u „Narodnim novinama“ broj 58 od 20. svibnja 2013. godine, a njime se uređuju uvjeti, način oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu sukladno članku 101. stavku 1. točki 2. Zakona o trošarinama („Narodne novine“, broj 22/2013. i 32/2013.).
Pravilnikom se propisuju uvjeti, način i postupak pod kojima se ostvaruje oslobođenje od plaćanje trošarine na plinsko ulje i povrata plaćene trošarine za korištenje bezolovnog motornog benzina za pogon odgovarajućih plovnih objekata i plovila registriranih za gospodarske svrhe te kriteriji za određivanje dopuštene količine potrošnje tih energenata i kontrolu potrošnje goriva posebnih namjena.

Korisnici prava na potrošnju energenata oslobođenih od plaćanja trošarine koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu

Pravo na potrošnju energenata oslobođene od plaćanja trošarine koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu imaju osobe koje plovne objekte i plovila upisane u odgovarajuće registre koriste za plovidbu u gospodarske svrhe, i to:
1. plovne objekte u pomorskoj plovidbi, odnosno:
a) brodove u međunarodnoj plovidbi;
b) brodove u nacionalnoj plovidbi (brodovi koji obavljaju linijski obalni promet, javni brodovi i brodovi koji se koriste za potrebe javnih tijela, brodovi koji obavljaju prijevoz tereta i putnika i koji obavljaju druge gospodarske djelatnosti te brodovi za posebne namjene);
c) jahte sa stalno ukrcanom profesionalnom posadom s valjanom pomorskom knjižicom izdanom sukladno posebnim propisima kojima se izravno i isključivo obavlja gospodarska, odnosno komercijalna djelatnost smještaja gostiju uz plaćanje naknade;
d) brodice (javne brodice, kao i one koje se koriste za potrebe javnih tijela, brodice koje obavljaju prijevoz tereta i putnika te koje obavljaju druge gospodarske djelatnosti, osim chartera)
 
2. plovila u unutarnjoj plovidbi (rijeke i jezera), odnosno:
a) plovila u međunarodnoj plovidbi;
b) plovila u nacionalnoj plovidbi (plovila koji se koriste za potrebe javnih tijela, plovila koja obavljaju prijevoz tereta i putnika te koja obavljaju druge gospodarske djelatnosti i plovila za posebne namjene);
c) čamce (čamci koji se koriste za potrebe javnih tijela, čamci koji obavljaju prijevoz tereta i putnika te koji obavljaju druge gospodarske djelatnosti i čamci za posebne namjene)

Način oslobađanja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu
 
Pravo na potrošnju energenata po povlaštenoj cijeni (bez trošarine) koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu, ovisno o djelatnosti, osobe ostvaruju na jedan od tri načina:
- korištenjem označenog plinskog ulja obojanog plavom bojom uz karticu goriva i trošarinu od 0,00 kuna,
- korištenjem plinskog ulja na koji nije obračunata trošarina, isporučenog direktno iz trošarinskog skladišta i
- putem povrata plaćene trošarine za bezolovni motorni benzin.

Pravo na potrošnju označenog plinskog ulja obojanog plavom bojom koji se koristi kao pogonsko gorivo za plovidbu, uz karticu goriva i trošarinu od 0,00 kuna, imaju osobe upisane u odgovarajući registar i na temelju rješenja o odobrenoj godišnjoj kvoti izdanog od strane ministarstva nadležnog za plovidbu te kartice goriva dostavljene od strane Financijske agencije (FINA).
Pravo na korištenje plinskog ulja za pogon isporučeno direktno iz trošarinskog skladišta, na koji nije obračunata trošarina, se može koristi za pogon brodova u međunarodnoj i međunarodnoj unutarnjoj plovidbi uz prethodno predočenje dokaza o djelatnosti međunarodne plovidbe i odgovarajućih isprava o međunarodnoj plovidbi.
Pravo na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin koji se koristi kao pogonsko gorivo za plovidbu imaju osobe upisane u odgovarajući registar i uz odgovarajuće rješenje o odobrenoj godišnjoj kvoti izdano od strane ministarstva nadležnog za plovidbu te evidencije o potrošnji i nabavci bezolovnog motornog benzina, korisnici ostvaruju temeljem zahtjeva koji se podnosi mjesno nadležnoj carinarnici.



Pisane vijesti