Donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi  objavljen je u ”Narodnim novinama” br. 78/10 od 23. lipnja 2010. godine i tada je stupio na snagu.

Pravilnikom se uvodi sustav elektroničkog praćenja kontrole potrošnje plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi putem kartice goriva, čije korištenje počinje 1. srpnja 2010. godine. Istim se propisuje postupak i rokovi zamjene postojećih Knjižica goriva, koje su važeće najkasnije do 31. srpnja 2010., s karticama goriva te način korištenja kartice goriva od strane korisnika prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi. Dana je i mogućnost izdavanja dodatnih kartica goriva te zamjenskih u slučaju gubitka kartice goriva. Propisan je i obrazac evidencije o kupcima plinskog ulja obojanog plavom bojom koji gorivo nabavljaju radi daljnje prodaje (obrazac EKG-DP), a kojeg su trošarinski obveznici i druge pravne ili fizičke osobe–prodavatelji dužni voditi od 1. kolovoza 2010. godine.
Uvodi se promjena načina obračuna prava korisnicima prava na potrošnju u tijeku godine te rok za podnošenje zahtjeva za promjenu obračuna prava, mogućnost upisa dodatnog prava kao i rok za upisivanje podataka o pravu na potrošnju količine plinskog ulja obojanog plavom bojom.
Pravilnikom se propisuje da prodavatelj mora zadovoljiti tehničke uvjete za vođenje elektroničke evidencije potrošnje plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi ribolovu i akvakulturi, kod odabranog i ugovorenog pružatelja usluga programske potpore vođenja elektroničke evidencije. Tehnički uvjeti vođenja elektroničke evidencije potrošnje plinskog ulja bit će objavljeni i na web stranici Carinske uprave www.carina.hr pod linkom INFORMACIJE.
Isto tako je određeno da se, do uspostave cjelovitog sustava nadzora potrošnje plinskog ulja utemeljenog na kartičnom poslovanju, a kojim će trošarinski obveznici, te druge pravne ili fizičke osobe koje prodaju plinsko ulje korisnicima prava na potrošnju plinskog ulja za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, steći pravo povrata trošarine, koristi plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, a najkasnije do 31. prosinca 2010. godine.
 

Pisane vijesti

Dokumenti