Donesen je pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi  objavljen je u ”Narodnim novinama” br. 44/11. od 18. travnja 2011. godine i tada je stupio na snagu.
Izmjenama i dopunama Pravilnika uvodi se povećanje dozvoljenih količina plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi za određene proizvodnje i proizvode: za voćnjake, vinograde, duhan i povrće u sustavu izravnih plaćanja, s dosadašnjih 150 litara po ha na 300 litara po ha, te za krmače u sustavu izravnih plaćanja s dosadašnje 4 litre po grlu na 40 litara po grlu. Uvodi se mogućnost povećanja odobrenih količina plinskog ulja obojanog plavom bojom za maximalno 15% za potrebe potrošnje motora pomoćnog plovila upisanog u povlasticu za gospodarski ribolov, te promjena razdoblja u kojem je moguća izmjena kvote za plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u ribarstvu. Pravilnikom se želi postići da poljoprivrednici u sustavu izravnih plaćanja za voćnjake, vinograde, duhan i povrće te za rasplodne krmače dobiju količine koje su potrebne za njihove proizvodnje, te uvažavajući specifičnost korištenja pomoćnih plovila upisanih u povlasticu za gospodarski ribolov da se odgovarajuće utvrđuje dozvoljena količina plinskog ulja obojanog plavom bojom.

Pisane vijesti